Velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který do Česka přepraví z Číny...

Velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který do Česka přepraví z Číny roušky, respirátory a další zdravotnický materiál. (18. března 2020) | foto: Armáda ČR

Chystá se letecký most z Číny, ruslan s rouškami dosedne v Pardubicích

  • 202
Do Česka má z Číny dorazit 30 milionů roušek a přes 6 milionů respirátorů, které zajistilo ministerstvo vnitra. Přiveze je mimo jiné velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který bude přistávat na pardubickém letišti. Podle Armády ČR se jedná o jeden z největších transportů zdravotnického materiálu v dějinách.

„Vypadá to nadějně! Žhavíme dráty a sháníme všechna povolení pro letecký most s Čínou,“ uvedla Armáda ČR na svém Facebooku. Letoun Ruslan by měl odstartovat ve čtvrtek v 11 hodin.

Epidemie koronaviru

Pardubické letiště jako jediné potřebám velkokapacitních letadel vyhovuje. „Přistávají tu všechna velká letadla. Letoun Ruslan přistává jen tady,“ uvedla mluvčí Správy letiště Pardubice Iva Machová. 

První dodávka materiálu by měla přiletět v sobotu dopoledne. „Přivezeme pro vás 2 miliony respirátorů N95, 5 milionů roušek, 80 000 ochranných brýlí, 120 000 ochranných obleků a 50 000 testů, celkem 134 palet a 106 337 kilogramů. Držte nám palce,“ dodala Armáda ČR.

Do Pardubic by měla směřovat i další letadla převážející z Číny zdravotnický materiál. Termíny přistání zatím nejsou známé.

V Praze přistál letoun, který z Číny přivezl rychlotesty na koronavirus

Česko chce z Číny v příštích dnech dopravit především respirátory, roušky či ochranné obleky. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by měl velkokapacitní ukrajinský letoun An-124 Ruslan, který si ČR najme, přepravit 30 milionů roušek. 

Další zdravotnický materiál mají přepravit soukromá letadla. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v úterý podepsal příslušnou smlouvu se Smartwings a Czech Airlines.

Roušky, respirátory a další ochranný materiál v zemi nyní při koronavirové epidemii chybí. Nemají je nemocnice, ordinace, ani zařízení sociální péče.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video