Od žijících dárců pochází jen necelých deset procent transplantovaných ledvin. (Ilustrační snímek)

Od žijících dárců pochází jen necelých deset procent transplantovaných ledvin. (Ilustrační snímek) | foto: Reuters

Nemocní získají novou ledvinu snáze. Díky výměnám mezi páry

  • 6
V Česku se připravuje registr pro usnadnění párové výměny ledvin. Měl by pomoci v případě, kdy třeba kvůli krevní skupině není vhodným dárcem ani blízký příbuzný pacienta. Pokud se ale sejdou dva páry s takovým problémem, mohou si orgán vyměnit navzájem. Ročně čeští lékaři transplantují několik desítek ledvin od živých dárců.

K bezproblémovému životu stačí lidem jedna ledvina, mohou ji tedy darovat i žijící dárci. V takovém případě funguje v těle příjemce až dvojnásobně déle než v případě transplantace ledviny od dárce zemřelého.

Z celkového počtu transplantovaných ledvin jich ale v České republice od žijících dárců pochází jen méně než deset procent. V zahraničí je to přitom mnohdy až polovina. V naprosté většině se pro darování rozhodnou příbuzní pacientů.

Statistika

Na transplantaci ledviny nyní čeká 688 lidí, z toho 502 aktivně. Zbylých 186 čekatelů je z registru dočasně vyřazeno například kvůli nemoci nebo cestě do zahraničí.

Průměrná čekací doba na transplantaci ledviny byla loni a předloni 450 dní.

Ze všech dárců, kteří nyní do transplantačního centra přijdou, je ale možné odběr provést jen u třetiny. V další třetině případů má potenciální dárce zdravotní problémy, které odběr vylučují. Zbylá třetina není kompatibilní a dosud proto tyto dárce museli lékaři odmítat.

Celonárodní registr pro párovou výměnu ledvin by to měl změnit. Počet transplantací by se tak mohl zvednout až na dvojnásobek. 

"Může se stát, že máte někoho blízkého, kdo vám chce ledvinu darovat, třeba sourozence, manžela nebo manželku, ale například nemá kompatibilní krevní skupinu. A pak existuje další pár ve stejné situaci. Takže se po vzájemné kombinaci prohodí a mohou si darovat ledviny navzájem," vysvětlil zjednodušeně princip fungování párové výměny přednosta Transplantcentra IKEM Pavel Trunečka.

"Registr by umožnil i komplikovanější výměny ledvin než jen mezi dvěma páry. Čím ale bude do výměny zahrnuto více dvojic, tím je zjištění kompatibility složitější," podotkl Trunečka. Pro zkombinování několika párů podle něj stačí jen tužka a papír, se zvyšujícím se počtem ale přicházejí na řadu složitější počítačové programy a různé simulace.

Registr párových výměn ledvin už úspěšně funguje například v Nizozemí. Při počtu 40 párů je šance každé dvojice na to, že najde vhodný protějšek, přes šedesát procent.

Loni v Česku získalo ledvinu od žijícího dárce 40 pacientů. Dvacet devět z nich operaci podstoupilo v pražském IKEM, který už také jako jediný několik párových výměn provedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video