Primátor kritizoval premiéra za to, že ODS nevyjednala podporu pro tajnou volbu.

Primátor kritizoval premiéra za to, že ODS nevyjednala podporu pro tajnou volbu. | foto: Michal Sváček

Topolánek se omluvil Bémovi, ten zůstává vyjednavačem ODS

  • 530
Nervozita před volbou prezidenta si vybírá daň i u dosud jednotné ODS. Spory předsedy Mirka Topolánka a prvního místopředsedy Pavla Béma vyvrcholily vyškrtnutím primátora z vyjednávacího týmu ODS, který shání podporu pro Václava Klause. Topolánek se později Bémovi omluvil, tým je zase kompletní.

V jednu chvíli to vypadalo, že vyjednávací tým ODS půjde do druhé volby bez primátora Prahy a prvního místopředsedy strany Pavla Béma. Spolu s ním měl z týmu odejít i předseda senátního klubu ODS Jiří Stříteský.

"Bylo potřeba sjednotit čtyři lidi," potvrdil iDNES.cz změnu v týmu ještě ráno senátor Jiří Stříteský. "Máme všechno vyjednáno," dodal.

Čtyřčlenný tým se tak původně zúžil na polovinu a nadále v něm měli zůstat už jen premiér a předseda strany Mirek Topolánek a předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

Důvodem byla Bémova kritika vedení, kdy ODS obvinil, že tajnou volbu nedokázala vyjednat. Do Béma se ihned pustil Mirek Topolánek v rozhovoru pro Lidové noviny. "Jestli někdo z vyjednavačů totálně selhal, tak je to právě Pavel Bém. Jestli někdo nepřinesl žádný hlas ve veřejné volbě, tak je to právě Pavel Bém," odmítl kritiku premiér v rozhovoru.

I proto měl být tým původně zredukován. Když vyjednává příliš mnoho lidí, přináší to spíše opačný efekt, tvrdil premiér. V ranním Radiožurnálu však Pavel Bém uvedl, že k žádné změně nedošlo. "Vyjednávací tým dál pracuje tak, jak pracoval, a já věřím, že se dostaneme k úspěchu v pátek," řekl Bém, přičemž zdůraznil, že členem týmu nadále zůstává.

Topolánkova slova pak označil za důsledek nervozity. "Samozřejmě atmosféra houstne, nervozita narůstá před zítřejší volbou. Mirku Topolánkovi zřejmě ujely nervy," řekl Radiožurnálu.

Premiér se primátorovi omluvil
Podle neověřených informací tak ODS od úmyslu Béma z týmu vyškrtnout na poslední chvíli ustoupila. Podle serveru Novinky.cz prý ve věci intervenoval mluvčí Hradu Petr Hájek. "O tom vůbec nemám žádnou informaci, že by něco bylo z Hradu," řekl iDNES.cz Hájek.

Sám premiér pak Bémovi adresoval svoji omluvu za předchozí výroky v médiích. "Neomlouvám se často. Dneska to udělám. Z hlediska formy určitě, z hlediska obsahu také. Je vidět, že nám všem tečou nervy, takže se Pavlu Bémovi omlouvám. Samozřejmě zůstává členem týmu," řekl Topolánek. Bém omluvu přijal.

"Všichni děláme, co umíme, aby byl zítra zvolen Václav Klaus prezidentem České republiky. Platí heslo ´v jednotě je síla´," řekl  iDNES.cz Pavel Bém.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video