Topolánek mění stranické ústředí

  • 77
Pomalu začíná být jasné, kdo bude radit šéfovi opoziční ODS Mirkovi Topolánkovi. A kdo zřejmě bude ovlivňovat jeho kroky, stane-li se příštím premiérem. Topolánek odstartoval avizované velké změny ve stranickém ústředí.

Bez potíží prosadil svého spojence a senátora Jaroslava Jurečku do vlivné funkce hlavního manažera strany, odkud předtím "vyhodil" Libuši Benešovou.

"Jde mi o to, aby tady pracovali velmi kvalitní lidé, které musím být schopen zaplatit," říká Topolánek.

Jurečka má teď za úkol do měsíce připravit další změny: vytvořit Topolánkem chystaný nový politický odbor, kde by mělo pracovat zhruba patnáct lidí a který má připravovat analýzy a informace pro celou ODS.

Jeho šéfem, což bude nový významný post, by se mohl stát dosavadní Topolánkův devětadvacetiletý tajemník Marek Dalík. "Počítám s ním velmi silně," říká šéf ODS.

Kromě Dalíka však už do nově vznikajícího týmu nemíří nikdo ze současných Topolánkových (neplacených) poradců. Takzvaná "pětka", kterou tvoří Topolánkovi kamarádi a podnikatelé, však bude i nadále fungovat a scházet se pravidelně každý týden.

"Oni jsou spíše přátelé než standardní poradci. Bavím se s nimi, když je potřeba," říká Topolánek. Neformálním lídrem skupinky je majitel projekční firmy Noen Jaroslav Veverka. "Každý týden se snažíme dávat stanoviska k aktuálním událostem, s Mirkem komunikujeme nejvíce e-mailem," říká Veverka, zaměřený na průmysl.

Hlavním ekonomickým poradcem je bývalý pracovník Fondu národního majetku Karel Kříž. "Pracuji, když Topolánek potřebuje přípravu k televiznímu nebo rozhlasovému vystoupení, analýzu k nějakému zákonu či komentář k vývoji ekonomické situace," popisuje Kříž.

"Pětku" doplňují někdejší šéf vojenské rozvědky Andor Šándor (kromě toho ještě Topolánka učí angličtinu) a advokát Karel Muzikář.

Lídr ODS se občas radí i s několika dalšími lidmi: o ekonomice třeba s exministrem průmyslu Vladimírem Dlouhým, o zahraničí s bývalým velvyslancem v USA Alexandrem Vondrou. "Vídáme se tak jednou za šest týdnů," říká Vondra.

Šéf ODS Mirek Topolánek odchází z televize Nova poté, co se v diskusním pořadu Sedmička utkal s premiérem Stanislavem Grossem. (24. října 2004)

Předseda ODS Miroslav Topolánek slaví vítězství v senátních volbách. Sekunduje mu Miroslava Němcová, 13. listopadu 2004.

Předseda ODS Mirek Topolánek zažívá velký triumf. ODS v senátních a krajských volbách roznesla politickou konkurenci na kopytech, 13. listopadu 2004.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video