Předseda SPD Okamura se má omluvit za slova o podvodném webu, rozhodl soud

  • 665
Předseda SPD a poslanec Tomio Okamura se má podle rozhodnutí soudu omluvit Ústavu nezávislé žurnalistiky, provozovateli serveru HlídacíPes.org. Okamura v příspěvku na Facebooku označil web za podvodný, spojený s miliardářem a filantropem Georgem Sorosem, novináře také nazval "mediální žumpou".

Politikův právník Petr Přikryl pro iDNES.cz uvedl, že Okamura s rozhodnutím nesouhlasí. „Počkáme si ovšem na písemné vyhotovení rozsudku, poté budeme jednat,“ uvedl a doplnil, že podá odvolání proti rozsudku. 

Okamura v příspěvku, kvůli kterému by se měl omluvit, reagoval na článek serveru z prosince 2017, ve kterém autorka tvrdí, že politik v majetkovém přiznání neuvedl prodej podílu v pražské restauraci. Ten by musel evidovat v případě, kdy by částka přesáhla 100 000 korun. U soudu dnes zaznělo, že Okamura podíl prodal za 20 000 korun.

Okamura následně na sociální síti uvedl, že je web podvodný a „spojený s penězi George Sorose“. „Nemá smysl jakkoli věřit takovým novinářům, je to jedna velká mediální žumpa s cílem obelhávat dokola občany,“ uvedl mimo jiné Okamura. Přiložil také obrázek společností, jež jsou podle něj se Sorosem propojeny a jejichž cílem je podle něj „rozklad tradičních hodnot“.

Ústav nezávislé žurnalistiky v žalobě požadoval, aby se Okamura za tvrzení omluvil. Soudkyně Růžena Kučerová žalobě vyhověla. „Kritika není přiměřená, nevychází z žádného konkrétního pravdivého základu,“ uvedla soudkyně. Omluvu musí Okamura zveřejnit na svém facebookovém profilu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video