Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) | foto: Profimedia.cz

Jak lidovci přicházejí o voliče. Výběr ministrů, migrace i penze, říká Zdechovský

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Štrasburk (Od zpravodaje MF DNES) - Europoslanec Tomáš Zdechovský povede příští rok lidovce do eurovoleb. Zatím však stále neví, zda samostatně, nebo jako součást koalice SPOLU. V rozhovoru pro MF DNES mluví i o důvodech, proč KDU-ČSL ve vládě přichází o voliče. „Problém vznikl, už když se vybírali naši ministři. A to způsobem, který jsem dodnes nepochopil,“ říká Zdechovský.

Jak to aktuálně vypadá s kandidaturou koalice SPOLU příští rok v eurovolbách? Během léta už mělo být jasno…
Přes léto jsme na tom intenzivně pracovali. Na konci prázdnin jsme si pak sedli se Zbyňkem Stanjurou za ODS a Janem Jakobem za TOP 09 a dali jsme dohromady, jak by vypadala případná kandidátka, jaké by byly základní programové teze a co bychom vlastně chtěli prosazovat. Teď probíhá diskuse uvnitř jednotlivých stran a potom se rozhodne. Sám za lidovce říkám, že jsme otevření všem variantám, ale nespoléháme jen na to, že se společná kandidátka složí. Přes léto jsme si to odmakali, měli jsme pět volebních štábů, máme zamluvené billboardy.

Jak by program SPOLU vlastně vypadal? Hodně se mluvilo o tom, že si jen těžko představit na jedné kandidátce Alexandra Vondru (ODS) a Luďka Niedermayera (TOP 09), kteří se neshodnou takřka v ničem...
Vybralo by se deset oblastí a program by se sestavil tak, abychom se na něm všichni shodli. To znamená, že bychom omezili extremismus na jedné či druhé straně. Nedá se to dělat tak, že jeden kandidát bude diktovat dalším 27 lidem svůj pohled na věc. Musí to být silný tým, který přesvědčí voliče, že stojí za to dát mu hlas, protože je proevropský, chce ji měnit a chce se plně podílet na jejím fungování.

Zákaz spalovacích motorů nám byl odůvodněn tím, že se o 10 procent sníží CO2 v ovzduší. Ale nevznikla k tomu jediná studie. Šéf kabinetu Franse Timmermanse nám pak vysvětloval, že to bude jen o pět procent a že se vlastně teprve ukáže.

Tomáš Zdechovskýeuroposlanec KDU-ČSL

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video