Lidečko získalo letos i ocenění Vesnice Zlínského kraje

Lidečko získalo letos i ocenění Vesnice Zlínského kraje | foto: www.lidecko.cz

Titul Vesnice roku letos získala obec Lidečko ze Vsetínska

  • 3
Letošní Vesnicí roku se stala obec Lidečko ze Vsetínska. Za pořadatele soutěže to při slavnostním vyhlášení výsledků oznámil ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Do 14. ročníku celostátní soutěže se přihlásilo celkem 309 obcí z celé České republiky.

Druhé místo patří obci Pikárec z Vysočiny, za ní se na třetí příčce umístila obec Malenice z Jihočeského kraje.

"Je to velmi příjemné překvapení," sdělil iDNES.cz starosta obce Vojtěch Ryza. "Uskutečnili jsme v poslední době velké projekty. Funguje tady především společenský život, lidé si pomáhají a organizují se," naznačil kvality, které mohly obci pomoci k vítězství.

Slova starosty potvrdil iDNES.cz také mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán. Uvedl, že ministerstvo vyzdvihlo rozvíjení spolků, folkloru a kultury. Obci k vítězství pomohla i moderně vybavená a opravená škola nebo nová čistička odpadních vod. "Lidé se snaží obec společně zvelebit," shrnul Jordán.

Soutěž je určena obcím, které mají vlastní program obnovy vesnice. Má povzbudit venkovské obyvatele k aktivní účasti na rozvoji místa, v němž žijí. Obcím umožňuje předvést, co se jim podařilo.

Celostátní vítěz je vybírán z obcí, které uspěly v krajských kolech. Kromě diplomů a dalších ocenění získávají nejúspěšnější obce také finanční přilepšení.

Lidečko míří do evropské soutěže
Obec Lidečko dostává od ministerstva pro místní rozvoj milionovou dotaci z programu obnovy venkova. V pořadí druhý Pikárec smí čerpat 900 tisíc korun, odměna za třetí místo pro Malenice je o 100 tisíc menší. Další oceněné obce v krajích mají nárok na statisícové částky.

Soutěže se mohly zúčastnit všechny obce vesnického charakteru s maximálně 5 250 obyvateli.

Lidečko jako Vesnice roku 2008 postupuje do evropské soutěže Evropská cena za rozvoj venkova a obnovu vesnice, kterou pořádá Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice.

Jejími členy jsou převážně země střední Evropy - německy mluvící státy, ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Slovinsko. Evropská cena je udělována vždy jednou za dva roky a v roce 2009 bude vyhlášena už pojedenácté.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video