Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I přes varování TikTok v Česku raketově vzrostl, pro prezidenta je to hrozba

  17:29
TikTok už má v Česku dva miliony aktivních uživatelů. Březnové varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) na jeho užívání veřejností vliv nemělo. Výstraha byla primárně určena státním institucím. Ty až na výjimky profily v aplikaci na krátká videa nemají. Některé resorty TikTok zaměstnancům zakazují i na soukromých telefonech.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Varování NÚKIB cílilo na subjekty, které spadají pod zákon o kybernetické bezpečnosti, a pro které je závazné. „Nicméně s ohledem na charakter této konkrétní hrozby a rozšíření technologie jsme doporučili i dalším organizacím, stejně jako široké veřejnosti, věnovat tomuto varování pozornost,“ upozorňuje mluvčí NÚKIB Marek Vala.

Veřejné instituce, které pod zákon spadají, sice z velké části TikTok smazaly, nebo ho nepoužívají. Zpětnou kontrolu však kyberúřad nedělá. „Hlášení o tom, že subjekty provedly daná opatření, zákon nevyžaduje,“ konstatuje Vala.

Aplikaci, kterou už si podle analýzy datové společnosti Demand Sage celosvětově stáhlo přes 1,6 miliardy lidí, v Česku aktuálně využívá kolem dvou milionu uživatelů, což je o asi čtvrtinu více než v březnu, kdy před ní český kyberúřad varoval. Průměrný počet měsíčních aktivních uživatelů je v Česku dokonce 2,4 milionů.

Tři stovky videí denně

Podle mluvčího české pobočky bezpečnostní firmy ESET Ondřeje Šafáře je zvětšení skupiny uživatelů o pět set tisíc za čtyři měsíce impozantní výkon, o překvapení v pravém smyslu se ale nejedná. TikTok je podle něj pro uživatele velmi atraktivní tím, jakým způsobem funguje.

„Oproti ostatním sociálním sítím, kde si do jisté míry vybíráme konkrétní tvůrce obsahu – rodinu, přátele, známé osobnosti – TikTok nabízí každému uživateli individuálně vytvořený obsah ve formě zpravidla krátkých videí, má intuitivní uživatelské prostředí a minimum komerčního sdělení,“ popisuje Šafář.

Populární je navíc napříč všemi věkovými skupinami a s téměř srovnatelným zastoupením mužů a žen. V Česku si tuto aplikaci průměrný uživatel spustí denně patnáctkrát, stráví s ní sedmdesát minut a zhlédne bezmála 300 videí.

„Větší počet uživatelů než TikTok mají v Česku již tradiční sociální sítě, a to YouTube, Facebook a Instagram, ale nelze vyloučit, že i je v budoucnu předežene,“ míní Šafář.

Rizika pro bezpečnost dat a citlivých údajů jsou v případě TikToku stejná, jako u jeho konkurence. Sociální sítě obecně sbírají velké množství osobních dat a mají kupříkladu přístup i do schránek uživatelů.

Sleduje i nadmořskou výšku

Pro uživatele z řad zaměstnanců státních institucí, organizací spadající pod kritickou infrastrukturu či politiků mohou být podle bezpečnostních expertů sociální sítě, a tudíž i TikTok, potenciálním rizikem především kvůli tomu, že uživatel nemůže ovlivnit, jak bude naloženo s daty, které o něm sociální síť získá. Jde mimo jiné o jeho polohu, historii vyhledávání či konverzace.

„Specifickým rizikem společným pro většinu sociálních sítí je i přístup do takzvaného clipboardu, česky schránky, skrze kterou přenášíme texty, obrázky i soubory. I sem mají aplikace přístup,“ přibližuje Šafář.

Z technického pohledu se sociální síť TikTok chová stejně jako další známé sociální sítě. Sbírá o uživatelích osobní informace, finanční údaje, polohu, jejich kontakty, obsah, který sdílí, historii prohlížení nebo informace o nákupech.

Nad rámec obecných funkcionalit pak TikTok dokáže sbírat také specifická polohová data – například nadmořskou výšku – i zaznamenat takzvaný typping pattern uživatele.

„Tímto označením myslíme to, že způsob, jakým píšeme na virtuální klávesnici našeho chytrého telefonu, je absolutně individuální a nezaměnitelný. Styl psaní, rychlost, překlepy. To vše dohromady je náš unikátní identifikátor,“ přibližuje Šafář.

Z takzvaných big data lze vyčíst i velké množství informací o životě každého uživatele. Rodinný stav, zdravotní stav, osobní přání či preference, a to veřejné i intimní, informace o zaměstnání a podobně. „Stačí mít jasnou představu o tom, co chci analýzou zjistit, a mít dostatečně velký soubor dat. Proto je třeba být obezřetný, komu taková data svěříme,“ říká Šafář.

NÚKIB varuje před čínským TikTokem, aplikaci označil za bezpečnostní hrozbu

Z toho pohledu může podle ESET do celkových rizik vstupovat i čínský původ TikToku. V Číně totiž není tak vymezena hranice mezi státním a soukromým sektorem, jak to známe ze západního demokratického prostředí. Čínská lokální verze aplikace TikTok s názvem Douyin je propracovanější a mnohem agresivnější.

„Umožňuje bez vědomí uživatele stáhnout do zařízení libovolný kód a de facto jej infikovat. Majitel takového zařízení nad ním může částečně ztratit kontrolu. Douyin má i více funkcí, například hledání uživatele dle jeho tváře a další. Ty jsou do jisté míry inovativní a technicky zdařilé, ale ochrana soukromí uživatele se opět oslabuje,“ dodává Šafář.

Prezident na TikToku nebude

Redakce iDNES.cz oslovila všechny resorty i další veřejné instituce s dotazem, jestli TikTok používají a zda ho mají jejich zaměstnanci povolený alespoň na soukromých mobilech. Reakce jsou rozdílné, někteří zakázali TikTok úplně, jiní vydali doporučení. Naprostá většina však svůj oficiální účet nejpozději do březnového varování NÚKIB smazala, nebo ho ani nikdy neměla.

Některé české veřejné instituce přitom populární aplikaci, která byla poprvé spuštěna v roce 2016, v minulosti využívat ke komunikaci chtěly. Úřad vlády za Andreje Babiše dokonce v roce 2021 podepsal smlouvu o zaplacení půl milionu korun za propagaci příspěvků k vyvracení dezinformací o covidu-19 influencerům Anně Šulcové a Jakubovi Gulabovi. Po vlně kritiky, která se na projekt snesla, se influenceři nakonec rozhodli videa propagovat zadarmo.

Účet „Strakovka“ na TikToku stále existuje, poslední příspěvek je na něm ale z roku 2021 a celkem obsahuje jen osm videí.

Babiš sám je na TikToku aktivní a dosah má až ke sto tisícům zhlédnutí u jednoho videa. Stejně tak využívají tuto sociální síť i další politici, svou cestu do Švédska zde například dokumentuje neúspěšný kandidát na prezidenta a kandidát do europarlamentu za Svobodné Karel Diviš.

Opačný přístup razí jeho úspěšný soupeř z prezidentské volby Petr Pavel, který ze sociálních sítí používá především Facebook, Twitter a Instagram.

„Prezident Petr Pavel nikdy účet na síti TikTok neměl, a to z toho důvodu, že se jedná o čínskou technologii, s jejímž užíváním jsou spojeny bezpečnostní rizika. Toto rozhodnutí nebudeme měnit ani do budoucna,“ říká pro iDNES.cz mluvčí prezidenta republiky Markéta Řeháková.

Jsme nepochopeni, říká TikTok

Zástupci TikToku ale poukazují na nepochopení a říkají, že ByteDance (majitel a provozovatel TikToku) je z šedesáti procenty vlastněný globálními institucionálními investory a datová centra spravující informace o evropských uživatelích se nacházejí na území Evropy.

„Věříme, že velká část veřejné debaty kolem naší společnosti je založena na určitých stereotypech nebo mylných představách, a proto jsme otevřeni debatě a zároveň připraveni implementovat další bezpečnostní řešení,“ vysvětluje pro iDNES.cz vedoucí provozu TikToku za střední a východní Evropu Paula Kornaszewska.

Kornaszewska zároveň dodává, že TikTok už není platformou pro nejmladší publikum, protože 80 procent uživatelů je starších 18 let.

Veřejné instituce už ale od aplikace čínské společnosti ByteDance dávají ruce pryč a preferují ostatní sociální sítě. Ministerstvo spravedlnosti například podle mluvčího Vladimíra Řepky využívá kromě Twitteru Facebook, LinkedIn a Instagram. „Zřízený máme také účet na síti Mastodon, Tik Tok jsme nikdy nevyužívali,“ informuje Řepka.

Spravedlnost má podle něj používání aplikací upraveno takzvanou Instrukcí bezpečného užívání mobilních zařízení. Na služebních telefonech mohou mít podle ní zaměstnanci pouze aplikace nutné pro práci, což TikTok není.

Falešná policie

Podobné informace dodala také ministerstva zdravotnictví, vnitra, financí, zemědělství, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, kultury, zahraničních věcí či školství. Stejně tak i třeba pražský magistrát nebo Nejvyšší kontrolní úřad. Ministerstvo obrany zakázalo TikTok a čínskou chatovací aplikaci WeChat už v únoru 2022.

Aplikaci ke komunikaci svých aktivit používalo například samostatné oddělení ministerstva dopravy pro bezpečnost silničního provozu BESIP. Poslední video, na kterém ministr dopravy Martin Kupka varuje před přecházením silnice se sluchátky na uších, je ze srpna 2022.

TikTok zakročí proti závislákům. Teenagerům chce dovolit jen hodinu denně

„Na základě jarního doporučení NÚKIBu jsme vyzvali zaměstnance ministerstva dopravy k tomu, aby uvedenou aplikaci ve služebních telefonech nepoužívali a odinstalovali si ji. Rovněž ji nelze používat ve služebních zařízeních přes internetový prohlížeč,“ říká mluvčí resortu dopravy Filip Medelský.

Zajímavý případ je Policie ČR, která si sice tiktokový účet před třemi lety založila, nepublikuje na něm ale žádný obsah a není na něm nijak aktivní. Přesto se uživatelé i v červenci 2023 mohli podívat na videa z „dílny“ policie i na TikToku. Důvodem jsou falešné profily, na které uživatelé „překlápí“ oficiální obsah policie, třeba z Instagramu.

Účtů policie je na TikToku více, podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka ale žádný z nich není ten oficiální. I na jiných platformách má policie své napodobitele, tam se jí ale daří je nahlašovat či blokovat.

„TikTok je v tomhle ohledu jiný, nedá se s tím prakticky nic dělat. Na ostatních sítích jsme aktivní, mají pro nás nezastupitelnou hodnotu při komunikaci s veřejností a výrazně nám pomáhají při pátrání po pohřešovaných a hledaných lidech,“ vysvětluje Moravčík.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...