Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil s vánočním poselstvím. (26. prosince...

Prezident republiky Miloš Zeman vystoupil s vánočním poselstvím. (26. prosince 2020) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Senátoři STAN napadli u Ústavního soudu termín voleb vyhlášený Zemanem

  • 645
Senátoři klubu Starostové a nezávislí podali návrh na přezkum vyhlášení termínu voleb do Poslanecké sněmovny k Ústavnímu soudu. Prezident Miloš Zeman vyhlásil volby na 8. a 9. října, čímž zároveň spustil volební kampaň, v níž musí strany, ale i koalice dodržel limit výdajů 90 milionů korun.

Pod návrhem je podepsáno 18 senátorů, kromě 15 členů klubu Starostů také lidovci Josef Bazala a Patrik Kunčar a Herbert Pavera z TOP 09. Pro podání návrhu stačilo deset podpisů. Skupinu senátorů zastupuje jako advokát europoslanec Stanislav Polčák.

Senátorům z klubu Starostů a nezávislých vadí dle jejich názoru neférová volební soutěž. 

„To, že prezident Zeman vyhlásil termín sněmovních voleb takto brzy, bude mít dopady na politickou scénu a férovost volební soutěže. Na vyhlášení voleb se vážou pravidla a finanční limity kampaně, ale přitom ještě není jasné, v jakých uskupeních budou opoziční strany kandidovat, zda samostatně nebo v koalicích. Navíc si současná vláda premiéra Babiše dělá politickými kroky kampaň zadarmo již nyní. Stanovení termínu voleb téměř s ročním předstihem je pouze úmyslným naschválem prezidenta a premiéra vůči opozici,“ uvedl předseda klubu Starostové a nezávislí Petr Holeček.

Šéf klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra se k návrhu postavil odmítavě. „Nemyslím, že ten návrh má nějakou šanci, aby uspěl,“ řekl . Zeman podle Nytry využil svého legitimního práva a podle ústavy musí volby do Sněmovny vyhlásit nejpozději tři měsíce před jejich konáním. „Nemyslíme si, že by toto rozhodnutí bylo nelegální,“ dodal Nytra.

„Nevidím na tom nic protiústavního,“ řekl iDNES.cz člen katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kudrna. To, že prezident vyhlásil termín s takovým předstihem, je podle něj jen neobvyklé.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video