Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Teplotu srazí ledový vzduch z Ruska, vrátí se celodenní mrazy

  • 153
Do příchodu jara zbývá 40 dnů a zima je stále při síle. Příliv studeného vzduchu od východu udrží příští týden teploty celodenně pod bodem mrazu. V noci spadnou až na dvouciferné hodnoty. Problémy mohou místy způsobit mrznoucí mlhy, meteorologové očekávají i další sněžení.

Po severním okraji tlakové níže se středem nad jihovýchodní Evropou bude na naše území proudit studený vzduch od východu až severovýchodu, popsala situaci Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Jak bude v  oblasti ALP

Přes Alpy bude nad centrální Středomoří a později dále k východu postupovat tlaková níže a kolem ní bude proudit studený vzduch od severovýchodu.

Meteorologové očekávají oblačno až zataženo se sněžením, v pondělí místy i polojasno a sněžení ojediněle. Nejvyšší denní teploty v 1 500 metrech kolem -5, ve 3 000 metrech kolem -16 stupňů.

V pondělí meteorologové očekávají převážně zataženo, ojediněle může být i polojasno. Místy slabé sněžení a mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty -6 až -10, při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem -17 stupňů. Nejvyšší denní teploty -6 až -2, v tisíci metrech na horách kolem -8.

Podobné počasí bude v úterý. Oblačno až polojasno, ojediněle slabé sněžení. Místy mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Postupně bude od jihozápadu přibývat oblačnosti a večer se na jihu území vyskytne místy sněžení. Nejnižší noční teploty -7 až -11, ojediněle kolem -16, nejvyšší denní teploty -6 až -2.

Středa bude s největší pravděpodobností zcela bez slunce. Očekává se oblačno až zataženo, místy sněžení. Nejnižší noční teploty -5 až -9, ojediněle kolem -15, přes den -5 až -1.

Pro čtvrtek hlásí předpověď převážně zataženo se sněžením. Nejnižší noční teploty -4 až -8, ojediněle kolem -13. Nejvyšší denní teploty -5 až -1. Vítr nadále jen mírný.

Také víkendové počasí vychutnají jen dobře oblečení. Od pátku do pondělí má být oblačno až zataženo s občasným sněžením, koncem období slábnutí srážek. Nejnižší noční teploty -5 až -10, ojediněle při zmenšené oblačnosti až -15, přes den -6 až -1.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video