Technoparty v Hodslavicích

Technoparty v Hodslavicích - Půldruhého tisíce lidí přijelo o víkendu na nepovolenou technoparty do Hodslavic na Novojičínsku. Akce na břehu nádrže Kacabaja skončila v neděli ráno. (29. května 2005) | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Technoparty skončila, lidé si oddechli

  • 105
Půldruhého tisíce lidí přijelo o víkendu na nepovolenou technoparty do Hodslavic na Novojičínsku. Akce na břehu nádrže Kacabaja skončila v neděli ráno. Policisté žádné závažnější problémy řešit nemuseli. Místní lidé si od pátečního večera stěžovali především na hluk.

"Bylo to strašné, příšerné a šílené," stěžovala si Alena Frydrychová. Její dům stojí jen několik desítek metrů od nádrže a hlasitou hudbu musela poslouchat celý víkend.

"Máme tady maminku po operaci a postiženou dceru, kvůli které jsme se stěhovali před časem na venkov z města. Chtěli jsme, aby byla v klidu. Nyní jsme dvě noci nemohli spát," řekla po akci, která se v Hodslavicích konala už potřetí.

Obec technoparty nepovolila
Bez povolení ji uspořádal mladík z Ostravy na pozemku místního podnikatele. "Po špatných zkušenostech z minulého roku zastupitelstvo party nepovolilo. Když ji uspořádali bez souhlasu, upozornil jsem policii," řekl starosta Miroslav Vyhlídal.

Starosta předpokládá, že v pondělí si začnou lidé z Hodslavic na radnici stěžovat. "Budu jim muset vysvětlit, že jsme to nepovolili," dodal. Důležité je podle něj to, aby organizátoři po sobě uklidili. Pořadatele akce se nepodařilo zastihnout.

"Doprovází návštěvníky z Francie na vlak," řekla jedna z dívek, která po akci uklízela louku, na níž byl improvizovaný taneční parket. Majitel pozemku Libor Plešek akci nechtěl příliš komentovat. "O nic nejde," řekl.

Dodal, že splnil ohlašovací povinnost a technoparty ohlásil. To, že se konala bez povolení, vysvětloval pozdním zamítnutím. "Bylo to nedopatření z mé strany i ze strany obce. Hlavně z toho nedělejte senzaci. Už po sobě uklízejí," dodal.

Policie v noci na neděli zaznamenala celkem tři stížnosti na rušení nočního klidu. Podle mluvčí novojičínské policie je hlídky vyřešily na místě. "Vyzvaly účastníky, aby se zklidnili. Vzhledem k tomu, že si již potom nikdo nestěžoval, byly účinné."

Policie také odhalila několik řidičů, kteří opilí usedli za volant. "Našlo se i několik opilých nezletilých," řekla mluvčí.

Znělo to jak mlátička, říkají lidé
Josef Hromádka bydlí u nádrže a o víkendu prý nemohl spát. "Hluk byl slyšet až na dolní konec obce, nesl se přes celou vesnici," řekl.

Jeho sousedé byli tolerantnější. "Bylo to klidnější než minule. V pátek byl hluk, ale v sobotu se to dalo vydržet. Jsme s manželkou důchodci, takže můžeme spát, kdykoliv chceme. Mladí se chtějí bavit," uvedl Vojtěch Vyhlídal.

Dalšímu ze sousedů vadil hlavně styl hudby a nepořádek, který na místě zůstal. "Kdyby to aspoň byla hudba. To ale znělo jak stará mlátička na obilí. Jenom u toho poskakují a tím se baví," nechápavě kroutil hlavou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video