Tančící technaři (ilustrační foto)

Tančící technaři (ilustrační foto) | foto: Slavomír Kubeš, MF DNES

Technaře na albrechtické pole nepustili, přesouvají se do Višňové

  • 20
Technoparty v Albrechticích ve Frýdlantě se nekoná. Večer sem sice dorazili první technaři, ale policie sem další nepustila. Organizátoři neměli podle starosty Dana Ramzera povolen vstup na všechny potřebné pozemky.

"Doložili, že mají pronajatý jen jeden pozemek. Na ten se ale nedostanou jinak než přes další pozemky. Dohodli jsme se proto s policií, že je sem nebudou pouštět. Přesunou se tedy na Andělku," informoval Ramzer.

Zprávu potvrdila mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková. "Byla tu čtyři auta s jedním soundsystémem. Balí se a zkusí, zda se budou moci přesunout na Andělku," uvedla policistka. Na pár kilometrů vzdálené Andělce ve Višňové se má ode dneška do pondělka konat druhá technoparty.

O přesunu hovořila i kolegyně pořadatele technoparty, kterým je Francouz Mark Gouzer. "Zatím to konzultujeme, ale asi to tak dopadne," řekla.

V Albrechticích měly hrát první soundsystémy večer. Pořadatelé očekávali až tisíc lidí. Policie odpoledne sledovala situaci a zaznamenala, že sem míří technaři z různých koutů Česka.

Tisíce lidí mají přijet do Višňové
Na místě byly večer policejní hlídky, které případné technaře na louky nepouštěly. Pořadatelé akce ještě odpoledne počítali s technoparty a ujišťovali, že mají zajištěn úklid místa a zabrání potížím.

"Organizujeme jakési setkání lidí, kteří jedou dál na Slovensko a do Rakouska, kde se konají další podobné akce," uvedli.

Dva až tři tisíce lidí mají dnes přijet na další festival elektronické hudby nazvaný Ravin' Non Stop On Top do nedaleké Andělky ve Višňové. Policie se už připravuje a požádala o posily z okolních regionů.

Pořadatelé ve čtvrtek zveřejnili, že zajistí klidný průběh party a pak i úklid odpadků.

"Máme přichystaná opatření. Dojednali jsme si posily z okolních krajů," konstatovala Suchánková. Zdůraznila přitom, že akce je nahlášená a povolená majiteli pozemků. Policie se bude snažit, aby nedošlo ke konfliktům.

U Andělky má hrát kolem padesáti soundsystémů. "Jedná se o předem nahlášenou a legální soukromou akci. Zajistili jsme mobilní toalety a k dispozici bude cisterna s pitnou vodou," zveřejnili organizátoři festivalu na internetu s tím, že potrvá do pondělka.

"Případný zisk z akce věnujeme Višňové, peníze by měly jít na pomoc místnímu postiženému chlapci," dodávají pořadatelé.

Technoparty se uskuteční na stejné louce, na jaké proběhl před šesti lety Czechtek. Tehdy tu nedošlo k žádným konfliktům. "Vyzýváme účastníky, aby se chovali slušně k okolí," uvádí technaři z Andělky.

Starostka obce Višňová Marie Matušková doufá, že nedojde ke konfliktům. Pro jistotu ale obec rozvěsila plakáty s návodem "jak přežít".

"Oni si neuvědomují, že akce přesahuje pronajaté pozemky, a budou se bavit na úkor vesničanů," upozornila na to, že místní lidi bude celý víkend obtěžovat hluk a zmatky.

"Po zkušenostech z roku 2002 je třeba zvýšit bdělost na silnicích, protože účastníci často jezdili neopatrně. Nepouštějte proto děti do kolon na kolech. Nedoporučujeme parkovat na krajnicích," varovala Matušková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Czechtek, Hluk

Video