Taxikář Zdeněk Ponert protestoval proti tomu, že mu magistrát sebral licenci za přemrštěné ceny, které za svezení účtoval

Taxikář Zdeněk Ponert protestoval proti tomu, že mu magistrát sebral licenci za přemrštěné ceny, které za svezení účtoval | foto: Robert Rambousek, MF DNES

Taxikář skončil po protestní hladovce na JIP

  • 180
Taxikář Zdeněk Ponert strávil jedenáct dní u budovy pražského magistrátu. Hladovkou tu protestoval proti tomu, že mu město nedovolilo jezdit za "tržní" ceny. Pil jen horký čaj s mlékem a medem. Včera dostal křeče a skončil na jednotce intenzivní péče v Nemocnici Na Františku.

Ponert přes den seděl v plastovém křesle, v noci spal na lehátku ve spacáku. Teplý nápoj mu ke vchodu do magistrátu nosili kolegové. V pátek ho našli ve špatném stavu a zavolali záchranku.

Magistrát sebral v lednu Ponertovi licenci. Porušil vyhlášku města, která stanoví maximální cenu za kilometr na 28 korun. Ponert patřil k taxikářům, kteří číhají na zákazníky na Staroměstském náměstí a na dveřích vozů mají napsáno, že si účtují až 99 korun za kilometr.

"Pan Ponert byl třiatřicetkrát přistižen při páchání přestupku a třikrát dostal pokutu celkově za devadesát tisíc," vysvětluje postih náměstek primátora Rudolf Blažek.

Taxikář považuje nařízení města za vykořisťování. Tvrdí, že je podnikatel jako každý jiný. "Je to o dohodě, cenu máme na dveřích, ale to je maximální cena. Se zákazníkem se předem domluvíme, za kolik ho kam dovezeme, aby to pokrylo naše náklady," tvrdil Ponert.

Spolu s kolegy si stěžuje, že ceny nasazené magistrátem jsou příliš nízké. "Musím mít svoje auto, platit leasing, jen taxametr stojí dvanáct tisíc, musím platit povinné ručení... Z toho, co mi zbude, neuživím rodinu," vysvětloval Ponert proč se rozhodl protestovat hladovkou.

Náměstek primátora Rudolf Blažek to vidí jinak: "Používá stanoviště taxislužby, a tak musí dodržovat jistá pravidla. Pokud chce podnikat a vozit lidi po dohodě, ať sundá ceduli ‚taxi‘ a podniká jako smluvní doprava."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video