Tato vláda bude už jen přežívat

  • 13
V sobotu začal konec vlády Stanislava Grosse. Stačí se podívat na stav vládní koalice. Sociální demokracii stíhá jedno volební fiasko za druhým. Premiér přitom nemá žádné jasné vize a představy, co dál. US-DEU paběrkuje zcela na okraji zájmu veřejnosti a vlastně pro ni již téměř neexistuje.

Křesťanští demokraté se zase budou muset vzdalovat od ČSSD, pokud chtějí v příštích parlamentních volbách uspět a pak vládnout s ODS.

Podpora špatných rozhodnutí sociální demokracie bude teď popularitu lidovců jenom snižovat. Otázka proto je, kdy začnou z tohoto "nepříjemného" svazku couvat.

Dá se přesto předpokládat, že pud sebezáchovy kabinetu zavelí, aby se snažil spolu ještě nějakou dobu vydržet. Bude to však tristní vládnutí, protože zásadní kroky a reformy, jež Česko nutně potřebuje, se v blízké době neuskuteční. Pokud tedy nebudou předčasné volby, o kterých hovoří už i část ČSSD.

Zdecimovaná sociální demokracie se totiž těžko odváží přijít s nabídkou skutečného řešení velké nezaměstnanosti v některých regionech, s dlouho očekávanou (a konečně proveditelnou!) reformou zdravotnictví či s důležitou změnou v postupně krachujícím důchodovém systému.

Nic takového od stávající vlády očekávat nemůžeme. Navíc, ať už budou parlamentní volby v řádném, či dřívějším termínu, již brzy začne další předvolební kampaň. A budeme se zřejmě ještě více divit, že bude ještě vypjatější, ještě nervóznější a ještě nesmyslnější než ta poslední.

Vždyť Stanislavu Grossovi už jde o jeho politický krk. Samozřejmě jenom v případě, že jej po těch všech prohrách ponechají jeho straníci nadále ve funkci, v níž se neosvědčil.

Šance na vzpamatování se rozklížené nejsilnější vládní strany, která za dva roky vyměnila tři předsedy (Zeman, Špidla, Gross), je však minimální. To velmi neblaze a trvale ovlivňuje její práci v kabinetu.

Několik volebních porážek ČSSD tak přispěje k tomu, že země promarní další dlouhou dobu a bude váhat s reformami. Od této vládní koalice už proto žádné zázraky nečekejme.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video