Tajné služby chtějí o lidech vědět víc

  • 71
Kvůli boji proti terorismu by podle ministerstva vnitra mohly být výrazně posíleny pravomoci tajných služeb. "Tajné služby by měly mít například právo požadovat potřebné informace o konkrétních osobách i od bank či leteckých dopravců," uvedl náměstek ministra Miloslav Koudelný.

Poslancům z výboru pro obranu a bezpečnost také řekl, že se uvažuje i o tom, že by tajné služby měly přístup k informacím z databází o zdravotním a sociálním pojištění občanů.

Ty obsahují informace, na které se zatím vztahuje nejpřísnější ochrana osobních údajů. Koudelný nevysvětlil, k čemu budou tajným službám právě tyto informace užitečné.

Některé poslance představy ministerstva vyděsily. Lze tak očekávat, že až do parlamentu doputuje konkrétní návrh zákona, strhne se bouřlivá debata, zda nejde o nepřijatelné omezení základních lidských práv a svobod.

"Z toho, co jsem slyšel, mi běhal mráz po zádech," řekl MF DNES předseda výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím z ODS. Zdůraznil, že je naprosto nepřípustné, aby se tajné služby mohly dostávat k tak citlivým informacím ze soukromí občanů, aniž by předtím proti nim nebylo zahájeno trestní stíhání.

I poslanec vládní KDU-ČSL Pavel Severa reagoval na záměry ministerstva vnitra zdrženlivě. "Pokud jde o posilování pravomocí tajných služeb, byl bych v tomto směru velmi opatrný," řekl Severa.

Tajné služby by také nově mohly získat právo vstupovat do elektronické komunikace. Jak Koudelný vysvětlil, jde například také o možnosti zasáhnout do sítě mobilních operátorů. "Jsou známy desítky případů, kdy došlo k odpálení bomby mobilem," uvedl náměstek ministra vnitra Stanislava Grosse. Konkrétní návrhy chce ministerstvo vládě předložit do konce tohoto roku.

Na návrhy týkající se možnosti přerušit kvůli riziku teroristického útoku dočasně činnost sítě mobilních operátorů reagovali členové sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost nejsmířlivěji.

"Jestliže bude důvodná obava, že nálože mohou být odpáleny mobilními telefony, tak by asi tu pravomoc tajná služba mohla mít," řekl Severa. Pomocí mobilních telefonů bylo nedávno například odpáleno několik náloží při velkém teroristickém útoku ve Španělsku.

Náměstek Koudelný také poslancům řekl, že tajné služby by měly dostávat víc informací o podezřelých operacích, které nyní sleduje finančně-analytický útvar ministerstva financí, či o povoleních k vývozu speciálního zboží. Ta vydává ministerstvo průmyslu a obchodu.

Vláda zřejmě nakonec nepředloží jeden ucelený "protiteroristický" zákon, jak o něm dříve hovořil ministr Stanislav Gross, ale pokusí se spíše prosadit postupně dílčí úpravy.

Po jednání s poslanci se Koudelný vyhnul odpovědi na otázku, zda by tajné služby musely mít v některých případech, kdy naruší soukromí občanů, povolení soudů. Třeba v případě, když budou chtít informace o účtech podezřelých osob v bankách či z databází zdravotního a sociálního pojištění.

"Zatím jsou to všechno jen návrhy ke zvážení a probíhá analýza, která by měla být hotova v první polovině června," řekl Koudelný. Konkrétní návrhy by měla mít vláda na stole do konce roku. Poslanci odmítli návrhy na posílení pravomocí tajných služeb projednávat, dokud je nedostanou písemně. Chtějí také, aby je přišel hájit osobně ministr Gross.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video