Šéf nové strany Petr Mach už dříve uvedl, že strana bude kandidovat bez spojení s jiným politickým subjektem, to se dnes potvrdilo.

Šéf nové strany Petr Mach už dříve uvedl, že strana bude kandidovat bez spojení s jiným politickým subjektem, to se dnes potvrdilo. | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Svobodní mají eurokandidátku, pro další volby chtějí Klausovy syny

  • 166
Strana svobodných občanů schválila kandidáty pro červnové volby do Evropského parlamentu. Kandidátku povede místopředseda strany a poradce prezidenta republiky Jiří Payne. Šéf strany Petr Mach uvedl, že by na kandidátkách pro předčasné volby do parlamentu rád viděl jména obou synů prezidenta Klause.

O přízeň voličů ve volbách do EP budou usilovat například spisovatel Benjamin Kuras nebo senátorka Liana Janáčková. O kandidátní listině rozhodli hlasováním na internetu zaregistrovaní členové a příznivci Strany svobodných občanů (SSO).

Pořadí kandidátů dnes také schválil na svém prvním zasedání republikový výbor SSO. "Jsme pravděpodobně první stranou, která bude v Evropském parlamentu v opozici, to znamená, že se nezapojíme do stávajícího systému politických frakcí," řekl Payne.

Šéf nové strany Petr Mach už dříve uvedl, že strana bude kandidovat bez spojení s jiným politickým subjektem, to se dnes potvrdilo. Mach by považoval za úspěch zisk pěti procent hlasů, které by straně zajistily jeden europoslanecký mandát.

Mach: Rádi bychom oba Klausovy syny

Payne řekl, že strana plánuje svoji účast nejen ve volbách do Evropského parlamentu, ale také v parlamentních a krajských volbách. Na kandidátce předčasných parlamentních voleb by strana ráda viděla jména Klausových synů Jana a Václava.

"Všichni zájemci o pozici na kandidátkách však musí projít systém primárek," uvedl pro iDNES.cz Mach. "U Jana Klause není s případnou kandidaturou problém, neboť už je členem strany, dokonce i jejího republikového výboru," doplnil s tím, že oba syny Václava Klause považuje za kvalitní potenciální kandidáty pro svou stranu.

SSO vznikla jako pravicová strana v lednu 2009, založil ji bývalý poradce prezidenta Petr Mach, někdejší člen ODS. Na ustavujícím sněmu se do strany přihlásila dosud nezávislá senátorka Janáčková, strana tak získala zastoupení v nejvyšších patrech české politiky.

Strana chce být zejména alternativou pro nespokojené voliče ODS. Pravicové voliče chce získat především odmítáním lisabonské smlouvy nebo snížením daní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video