Svátek slaví všechny mámy

  • 9
Na druhou květnovou neděli tradičně připadá svátek matek. Zatímco před válkou byl v Československu oblíbeným svátkem, nyní velký zájem nepřitahuje. Letos se navíc časově kryje s oslavami výročí konce druhé světové války. Matky tak zřejmě zůstanou ve stínu vojenských přehlídek.

Den matek má kořeny ve starém Řecku v oslavách matky bohů Rhey.

V Československu byl Svátek matek zaveden ve 20. letech z podnětu předsedkyně Československého červeného kříže Alice Masarykové, dcery prvního československého prezidenta.

Po únoru 1948 ho nahradil Mezinárodní den žen, který připadl na 8. březen a měl oslavovat všechny ženy.

Novodobý svátek matek se zrodil v USA. U amerických úřadů ho prosadila učitelka z Filadelfie Anna Jarvisová. V roce 1905 zahájila kampaň za trvalé uctění památky své matky, bojovnice za mateřská práva.

V roce 1914 americký prezident Woodrow Wilson ustanovil Den matek národním svátkem.

Členové amerických rodin v tento den dokonce přebírají povinnosti spojené s vedením domácnosti a maminkám dávají dárky a květiny. Oficiální květinou svátku je pro Američany červený karafiát.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video