Jazyk se naučíte i díky jazykové výměně. Konverzovat můžete osobně, ale i telefonicky nebo písemně. (Ilustrační snímek)

Jazyk se naučíte i díky jazykové výměně. Konverzovat můžete osobně, ale i telefonicky nebo písemně. (Ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Cizí řeč nemusíte studovat s učebnicí v ruce, zkuste jazykovou výměnu

  • 0
Úroveň studia jazyků i podmínky pro splnění jazykových zkoušek se na jednotlivých vysokých školách velmi liší. A protože ne každému vyhovuje tempo a kvalita jazykových hodin ve škole, musí si najít cestu k samostudiu po svém. Možností je několik.

Kromě klasických kurzů můžete vyzkoušet i soukromého učitele nebo třeba jazykovou výměnu.

Na trhu je nespočet jazykových agentur a jazykových škol, které nabízejí kurzy různých intenzit a jazykových úrovní. Výhodou kvalitní agentury je například záruka kvalifikace lektorů nebo získání certifikátu po ukončení kurzu a složení zkoušky.

Nevýhodou může být velké množství studentů na jeden kurz, což může pro účastníka znamenat, že na něj během hodin nezbývá dostatečný čas například ke komunikaci v cizím jazyce. To může být problém především pro neprůbojné studenty, kterým je nepříjemné hlásit se o slovo.

Učitele si najdete na webu

Ti, kteří se chtějí zdokonalit především v mluveném projevu a chtějí, aby jejich hodiny byly intenzivní, mohou si domluvit soukromé doučování. Lektora si mohou najít přes inzerát nebo například přes internetovou stránku www.kvalitni-doucovani.cz.

Zde je možné najít vhodného kandidáta podle města, jazyka, který vyučuje, a podle úrovně (základní, střední a vysoká škola). Lektoři jsou z řad profesionálních učitelů, rodilých mluvčích, ale třeba i lidí, kteří studovali v zahraničí. O každém je možné se dočíst, jaké má jazykové zkušenosti. Ceny za doučování si lektoři určují sami, pohybují se v řádech stokorun za hodinu.

Učte a učte se, tak funguje výměna jazyků

Další příjemnou možností, jak procvičit jazyk, je takzvaná jazyková výměna. Její výhodou je cena, je totiž zdarma. Princip spočívá v párování lidí, kteří se chtějí učit vzájemný rodný jazyk.

Prostřednictvím internetových stránek si například můžete vyhledat člověka, který žije ve vašem městě a chce se učit váš rodný jazyk. On vás na oplátku bude učit ten svůj. Komunikace se uskutečňuje osobně, telefonicky nebo písemně. Jednou z možností, jak se do projektu zapojit, je registrace na stránkách www.conversationexchange.com.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video