Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ždímají výhody, ač jim nenáleží. Kdo v Česku studuje jen na oko

  13:36
Sleva na dani z příjmu, státem hrazené sociální a zdravotní pojištění nebo levnější cestování. To jsou jenom některé z benefitů, kterých užívají studenti prezenčních oborů, kteří ještě nedosáhli 26 let věku. Někteří absolventi se proto zapisují na vysoké školy, které neplánují studovat, aby výhody pobírali i dál.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Týká se to například pětadvacetileté absolventky práv. Pětileté magisterské studium dokončila více než půl roku před šestadvacátými narozeninami, s nimiž by o výhody přišla. „Primárně jsem chtěla půl roku cestovat, aniž bych musela platit sociální a zdravotní pojištění,” popsala bývalá studentka svou motivaci k zapsání k dalšímu studiu. Jméno si nepřeje uvést, redakce iDNES.cz ho však zná.

Přihlásila se proto na bakalářský obor teorie interaktivních médií. Stejně jako při přijetí na mnoho jiných oborů musí zájemce o studium úspěšně napsat univerzální test studijních předpokladů. Žádný mechanismus, který by ověřil zájem studenta přímo o konkrétní obor, nastavený není.

Právě přizpůsobení podoby přijímacího řízení konkrétnímu oboru by přitom mohlo podle ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) pomoci fenomén omezit. „Alternativní formy přijímacího řízení jako například motivační dopisy mohou, ač distanční metodou, mnohem efektivněji rozklíčovat motivaci a očekávaní, se kterými uchazeči vstupují do studia,“ uvedla mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

Nestudentem i vícekrát

Třiadvacetiletý muž z Prahy se na magisterské studium, které nenavštěvuje, zapsal dokonce už dvakrát. Poprvé před rokem, podruhé po půl roce. Zamezil tak tomu, aby ho škola na konci prvního semestru kvůli neplnění studijních povinností vyloučila. „Přijímací zkouška je trochu problém, protože musíš něco umět. Ale lidí je málo, takže když napíšeš alespoň něco, tak tě vezmou,“ popsal.

Na školu se přihlásil, jelikož si v současnosti dělá kurz na pilota. Tam status studenta nedostane, nebýt zápisu na jinou školu by si musel sám platit sociální a zdravotní pojištění. „Je to pro mě výhodné,“ dodal.

Později, někde vůbec. Přijímací zkoušky na vysoké školy budou letos odlišné

Státem hrazené pojištění je však jen jednou z výhod, na které mají studenti prezenčního studia, kteří ještě nedosáhli 26 let věku, nárok. Kromě toho získají třeba slevu na dani. Ta dělá každý rok 4020 korun.

Mezi další benefity patří například kontroverzní sleva na jízdném. Studenti totiž stejně jako důchodci jezdí jen za 25 procent ceny. Slevu mají i na kupony městské hromadné dopravy, tam se ale její výše liší podle konkrétního města. Dále poskytují po předložení mezinárodního průkazu studenta ISIC studentské slevy i různé soukromé společnosti, ať už jde o mobilní operátory, knihkupce či třeba kulturní památky.

„Zajedu si na podzim na studijní oddělení a nechám si studentský průkaz prodloužit. Mám teď na něj třeba mobilní tarif, takhle si budu moct nechat výhodný paušál ještě rok,” popsala další studentka. Ta v září ukončí bakalářské studium a nastoupí do zaměstnání, studentských benefitů se však vzdát nechce.

Školy počty neznají

Že takové studenty nejspíš mají, přiznávají i některé vysoké školy. Kolik jich je však neví. „V rámci přijímacího řízení oficiálně nezjišťujeme důvody, které uchazeče vedou ke studiu daného oboru. Neprováděli jsme průzkum, v rámci kterého bychom se ptali, zda studenti nastupují do studia čistě pro to, aby měli status studenta,” uvedl Petr Podzimek z Univerzity Karlovy.

Obdobně se vyjádřila třeba i Martina Mlynářová z Vysoké školy ekonomické. Podle ní studium neúspěšně ukončí v prvních dvou letech téměř polovina studentů. „Z velké části je však neúspěšnost způsobena tím, že pro část studentů je studium příliš náročné,“ řekla.

Vysokoškolský systém je neefektivní. Polovina studentů končí neúspěšně

Řada škol funguje na kreditovém systému. „Některé fakulty mají zakotvený požadavek na získání patnácti kreditních bodů za první semestr studia,“ vysvětlila mluvčí Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem Jana Kasaničová. Studenty, kteří neplní své povinnosti, proto školy vyhodí až na konci semestru, když zjistí, že předepsaný počet kreditů nezískali.

Podle MŠMT nelze kvůli způsobu organizace vysokoškolského studia zjistit, jak velké množství studentů se ke studiu zapíše jen, aby získalo benefity. Vysoké školy totiž neví, proč student své povinnosti neplní. „Kromě zmíněného utilitárního přístupu kvůli takzvaným studentským výhodám se může jednat o neúspěšné skloubení studia s prací, či o komplikovanou rodinnou situaci,“ uvedla mluvčí Aneta Lednová.

Nástup na vysokou školu z důvodu získání studentských benefitů by tak mohl přispívat k vysokým statistikám studijní neúspěšnosti.

Možné podle Lednové nelze přijímání studentů, kteří usilují jen o studentské výhody, zcela zamezit. „Snahu o studium na vysoké škole čistě z představy z něj plynoucích výhod je určitě třeba minimalizovat, ale nelze jí zcela zamezit,“ dodala.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...