Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Nechat si letní čas, nebo zimní? Stejně se asi budeme muset přizpůsobit

Který z časů zůstane celoročně? Otázka, kterou se zabývají evropské státy. Už teď je jisté, že střídání zimního a letního času skončí po rozhodnutí Evropského parlamentu v roce 2021. Zatímco česká vláda se kloní k zimnímu, veřejnost si spíš přeje letní. Ten ostatně preferují i okolní státy v čele s Německem a Češi se tak zřejmě budou muset přizpůsobit.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Nevím proč bychom se museli přizpůsobit. Už dávno nepatříme pod Rakousko a protektorát už taky dávno skončil. Prostě si Němci v létě přetočí hodinky o hodinu zpět, když budou cestovat k nám. A my zase opačně, když budeme cestovat k nim:-)

0 0
možnosti
PS

Životní styl některých našich bližních, kteří vítají tzv. „letní čas“, vystihuje část Žalmu č.127, odst.2:

Nadarmo časně vstáváte, dlouho vysedáváte a jíte chléb trápení, zatímco Bůh dopřává svému milému spánek.

Takže přátelé.... od roku 1990, pokud si toho někdo nevšiml, si každý může vstávat a ulehat kdy a jak chce. Takže proč nám musí naše vlády od roku 1979 trvale (již 40 roků!) nařizovat, co musíme dvakrát ročně dělat? Pokud někdo schvaluje tzv. "letní čas", uvědomte si laskavě, že schvalujete vládní nařízení, které poprvé v roce 1979 podepsal s.Štrougal. S tím, že se občané ČSSR udřou odpoledne na brigádách, na stavbách domků a chat. Nyní chatujeme na PC, odpoledne prosedíme na grilovačkách, večer v zakouřených barech. Hlavně, že máme rádi děti a mládež, která musí denně vstávat o hodinu dříve. Pročpak? Protože polovina pracující populace na jaře vítá, jak nám vláda nařídí nařídit hodiny. Nevěříte, viz doslova:

V těchto dnech o druhé hodině středoevropského času se posunou hodiny na třetí hodinu letního času. JARO.V těchto dnech o třetí hodině letního času se posunou hodiny na druhou hodinu středoevropského času. PODZIM.

To je absurdistán, což?

Slyšel jsem i prohlášení známého psychiatra, který se upřímně přiznal, že sám není tak silný změnit režim dne a tak čeká vždy na konec března, až jemu a dalším naše vláda nařídí, co máme ve dvě hodiny ráno a na podzim opačně dělat:

1 0
možnosti
PS

Nová aktualita:

Přítel a kolega přes „letní čas“ cestoval po USA a tam 37 států šílí s přetáčením a 13 států podle federálního zákona z roku 1966 vyhlásilo referendum a podle tohoto závazného a neopakovatelného aktu se hodinami NEpřetáčí, nikdy! To u nás v EU se stále referenda opakují tak dlouho, až je výsledek podle Bruselu!

Poučení a dotazy: Když to jde ve státech (USA náš vzor) za mořem, tak proč tohle nejde i u nás v Evropě? A to mají šest časových zón. Ptáme se do Bruselu proč?

Když pan Dmitrij Medveděv v roce 2011 ze dne na den zrušil pootáčení hodinami a uvedl pádné argumenty (úspory nejsou a změny času škodí zdraví), tak proč se podobně nechovají vůdcové EU a naše vlády? Do Bruselu dotaz – proč? Chceme slyšet jen vážné důvody, žádné výmluvy jako v mateřské školce - typu..."státy EU se musejí dohodnout", apod. Na Mezinárodní meridiánové konferenci ve Washingtonu v říjnu 1884 se státy světa dohodly na časových pásmech, proč tedy porušujeme uzavřené dohody?

1 0
možnosti
JP

Úterý 2. 4., čas 19.00. Letní čas (SELČ). Je světlo, ale je ho méně, protože slunce je nad obzorem a chystá se zapadat, takže se začíná šeřit a výrazně se ochlazuje. Při zimním čase by se to dělo už v 18 hod. Na změnu času jsme přivykli okamžitě (přechod ze SEČ na SELČ). Odpoledne po škole děti tráví venku na zahradě, často na slunci (vit D - prospěšný pro růst a imunitu) a v pohybu o hodinu času více. Takže první dojmy velmi pozitivní. Do školy chodí za světla. Při zimním čase koncem března dorazily děti ze školy nebo z kroužků mezi 14. a 16. hodinou. Přišly domů, něco málo snědly, převlékly se atp., to jim sebralo nějaký čas a na hodinku šly rychle ven, ale brzy poté slunce začalo klesat k obzoru tak, jako je tomu právě teď. Zatím jednoznačně vede letní čas z mého pohledu. A to je březen. Takže tato výhoda předpokládám bude převažovat až do dalšího střídání. Někomu možná po přechodnou, nijak extra dlouhou dobu, bude vadit západ slunce po 21. hodině, ovšem zas to není o nic horší než svítání ve 3 ráno při celoročním zimním čase.

1 0
možnosti
PS

Takže tato výhoda předpokládám bude převažovat až do dalšího střídání.

------------------------------------------------------------------

Sdělím Vám sladké tajemství - předpokládáte mylně. Slunce mrška miliony let na obloze nepostojí a každý den asi o dvě minuty se naklání sem a tam. Proto je čtvero ročních období a našim předkům např. před 100 lety tohle vůbec, ale vůbec nevadilo. A proto do roku 1938 zbudovali tak mocný a silný stát, nenaříkali, jak je ten den krátký a nijak si ho neprodlužovali. Žili v souladu s přírodou.

No a ty děti, že nyní odpoledne mohou o hodinu déle skotačit? Přeci na úkor jedné hodiny, o kterou musely ráno vstát. A denně od března do října tak musejí ráno vstávat dříve, nikdo se jich neptá, zda si tohle přejí.

Jak odlišně se chová matka dětí kousek za našimi hranicemi:

Ute Neuová (59) z bavorského městečka Hergatz :

http://www.denik.cz/ze_sveta/nemka-bojkotuje-letni-cas-uz-25-let-nezlomil-ji-ani-soud-20150401.html

Zdravého rozumu je nám třeba...R^

0 0
možnosti
MK

M31a56r51e70k 96K79l57u77f55a

31. 3. 2019 22:40

Ponechat střídání SEČ / SELČ. Opravdu by mne zajímalo, co na tom komu vadí. 8-o

6 1
možnosti
MK

vadí právě to střídání

3 1
možnosti
OZ

O98t30a 35Z96o12u87b57e64k

31. 3. 2019 21:58

Já jsem pro to co nikdo ještě nenavrhl. Ubrat půl hodiny a je to. A nemusí být dohady jestli letní nebo zimní, je to od každýho pulka.;-D

0 2
možnosti
PS

Proč hodiny půl, stačilo by tři čtvrtě...apod. Když se blbne, tak pořádně, jako ve filmu "Slunce, seno a pár facek".

0 0
možnosti
PB

P18e86t54r 76B69a51l27o37g

31. 3. 2019 21:15

název zimní čas je samo výmysl ale ten čas odpovídá standardnímu středoevropského času.

2 0
možnosti
HD

Ten, kdo po celý rok vstává cca v půl páté a dříve , je rád za zimní (středoevropský) čas, nemá chuť dlouho čumákovat do noci, to mohou ve městech když chodí na 9 a víc, jistě by stálo za zjištění, jaký je poměr takovýchto zaměstnanců

1 2
možnosti
JK
GK

Ja si ted prodelal behem 1 tydne 4x zmenu casu. Minulou sobotu do Jordanska +1 hodina, jordanci prechazeli ze ctvrtka na patek na letni cas. Jeste jednou +1 hodina, vcera odpoledne prilet do Prahy takze -2 hodiny, dneska rano zas naopak +1 hodina.

A ze bych z toho byl rozhozenej sem nejak nespozoroval.

1x za pul roku posunout hodiny dopredu/dozadu snad nemuze byt az zas takovy problem jak se z toho dela. Kecum o nejakych biorytmech neverim. Ano jsou nejaky problemy ale ne s 1 hodinou. Kdyz sem lital na sluzebky do USA na zapadni pobrezi byl rozdil 9 hodin a to uz clovek na sobe pozna ze neco neni normalni a ze to nejaky den trva nez se to srovna ale urcite ne hodina.

Takze ja jsem pro stridani. V lete dele svetlo odpoledne v zime drive svetlo rano.

Ono to tak stejne dopadne protoze ti sasci se v EU nedohodnou. Musej to schvalit vsechny staty a uz dnes jsou proti ukonceni Portugalsko a Recko. V dalsich asi 4 statech o tom uvazujou ponechat stridani casu.

3 1
možnosti
JS

Vy jste naprosto ukázkový případ. To, že cestujete na pár dní do jiného časového pásma je Vaše věc. Pak se stejně pak vrátíte a naskočíte do normálního rytmu.

To vaše trvzení 1x posunout hodiny dopředu/dozadu není ale na jeden den, ale na celých sedm měsíců. A za sebe můžu říct, že jsem zvyklý budit se ráno pár minut před budíkem. To, že mi ted ukazuje o hodinu víc, než včera touto dobou můj vnitřní režim nezmění ze dne na den, a jít spát dřív mi nepomůže, protože se budím tak jako tak ve stejnou dobu i kdybych šel spát později (což ale není každý den) a dřív prostě neusnu, kdybych to chtěl dohnat tak, že půjdu dřív do postele. Což stejně půjdu, pokud půjdu jao včera, akorát že budu nejmíň hodinu čučet do stropu a ráno mě budík vytrhne z hlubokého spánku. Už se nemůžu dočkat.

No, hlavně, že ještě ted svítí sluníčko a na TV zprávy si musím zatáhnou žaluzie. Opravdu samá výhoda ten letní ZApípNÝ čas...

4 6
možnosti
VF

Je blbost rikat ze stredoevropsky je prirozeny.

Ten mohl byt driv prirozeny a taky byl protoze se delalo do setmeni a za svitani se vstavalo. Toto prizpusobovali kazdy den presne podle chodu slunce, takze to bylo prirozene. Menili sve chovani v prubehu roku podle slunce, ale my uz takto nezijeme, my jedeme podle casu.

Idealni potom neni ani letni ani "zimni" cas.

1 2
možnosti
VV

Jediný správný čas je, když v poledne t.j. ve dvanáct hodin je slunce nejvýše.

4 2
možnosti
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Kritická místa pod dohledem. I Česko reaguje na hrozbu ruských sabotáží

6. května 2024  15:15

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

Černý kašel polevil. Nově nakažených ubylo o pětinu

6. května 2024  15:01

V České republice za týden přibylo 1266 případů onemocnění černým kašlem, je to o 338 případů méně...