Stonawský nedostal milost

Šternberk - Ministerstvo spravedlnosti zamítlo milost, o kterou prezidenta požádal bývalý starosta Šternberka a současnýolomoucký krajský radní Pavel Stonawský (Nezávislý). Exstarosta Stonawský havaroval pod vlivem alkoholu ve služebním autě loni v červenci. V dubnu byl odvolán z funkce a nyní je kvůli záznamu v trestním rejstříku nezaměstnaný.

"Milost jsem nedostal. Ministerstvo spravedlnosti mi zaslalo dopis, ve kterém mi bez komentáře oznámilo, že mou žádost zamítlo," řekl Stonawský, kterého letos šumperský soud odsoudil za úmyslný trestný čin.

Radní sice jednomyslně požádali prezidenta o milost, zastupitelé jej však během čekání na rozhodnutí odvolali z funkce. Podle zákona totiž nesmí mít obecní zastupitel záznam v trestním rejstříku.

Milost exstarostovi zamítl ministr spravedlnosti. Podle trestního zákona může prezident některé rozhodnutí o zamítnutí, či naopak vyhovění žádosti o milost ponechat právě na ministrovi.

"Mám smůlu. Myslel jsem si, že po odvolání z místa starosty tak přijdu už jen o řidičský průkaz. Nemohu však najít práci. Kvůli záznamu v rejstříku se nemohu hlásit do různých výběrových řízení," řekl Stonawský.

Při havárii, kdy mu policisté po dvou hodinách naměřili v krvi 0,3 promile alkoholu, způsobil Stonawský na služebním voze škodu za tři sta tisíc korun. Soud mu odebral na dva roky řidičský průkaz a rozhodl také, že starosta musí zaplatit pokutu třicet tisíc korun. Škodu na voze již Stonawský splatil.

Starosta města Šternberka Pavel Stonawský

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video