Stehlíka se zastal ministr. Šéf válečných veteránů tvrdí, že ho šikanovali

  • 69
Ministr obrany Lubomír Metnar řekl, že vedení odboru ministerstva obrany pro válečné veterány se měnit nebude a nadále ho povede historik Eduard Stehlík. Ministerstvo mu nabídne prodloužení vojenského závazku a odbor tak i nadále povede voják z povolání. Stehlík se však zatím nevyjádřil, zda ve funkci zůstane.

„Tento případ jsem si vzal k osobnímu zhodnocení a došel jsem k názoru, že ho přehodnotím a odbor válečných veteránů zůstane v nezměněné podobě,“ řekl Lubomír Metnar ve středu na tiskové konferenci.

O změnách na ministerstvu obrany se mluvilo v souvislosti s širším plánem, který je součástí takzvané systematizace. 

Podle dokumentu, který vláda během středy schválila, čekají největší změny úřad vlády, ministerstvo financí a finanční úřady, Českou správu sociálního zabezpečení či úřady práce.

V rámci změn ve vedení odboru válečných veteránů na ministerstvu obrany se také diskutovalo o jeho dosavadním šéfovi Eduardovi Stehlíkovi, kterému má ke konci roku končit vojenský závazek. Ministerstvo mu ho původně odmítlo prodloužit a v souvislosti s tím navrhlo, aby místo šéfa odboru nově zastával civilista.

Byly to roky bossingu a šikany

Ještě před vyjádřením ministra Metnara historik Eduard Stehlík v nedávném rozhovoru pro DVTV řekl, že se ho z funkce snaží vedení sesadit intenzivně už čtyři roky. „Byly to roky bossingu a šikany,“ řekl v pořadu. Podle Stehlíka se jednalo o opakované kontroly, zákazy vystupování v médiích či postihování za vystupování médií, za kterým stála bývalá náměstkyně ministerstva obrany Alena Netolická.

Plán vyvolal kritiku některých politiků včetně premiéra Andreje Babiše (ANO). Za Stehlíka se minulý týden postavil i sněmovní výbor pro obranu. Metnar na jeho jednání minulý týden nevyloučil revizi návrhu ministerstva. Stehlíka označil za výborného historika. Motivace ke změně podle něj vycházela ze zkušeností například policie, kde podobnou pozici také zastává civilista.

Stehlík, který stojí v čele odboru od roku 2014, se zcivilněním svého místa nesouhlasil. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video