Štědrému dni bude nejspíš vládnout mráz bez sněhu. Ilustrační foto

Štědrému dni bude nejspíš vládnout mráz bez sněhu. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Štědrý den ozdobí jinovatka, ladovská zima asi ne

  • 17
Naděje sice umírá poslední, ale co se týče ladovské chumelenice na Štědrý den, je už zřejmě rozhodnuto. Meteorologové i v upřesněné předpovědi očekávají chladné počasí, které výrazné sněhové přeháňky nepřinese. Bílá pokrývka vydrží pouze v nejvyšších polohách. Mrznout ale bude skoro všude.

Páteční nebe bude spíš zamračené nízkou oblačností. Místy může lehce sněžit a mrznout mlhy. Na hory inverze přinese během dne i skoro jasno.

Teploměr ukáže v noci až minus osm stupňů. Tam, kde zasněží, klesne teplota k deseti stupňům pod nulou. Přes den se bude pohybovat od 0 do -4 stupňů. Na horách ale bude tepleji - až šest stupňů.

"V sobotu bude zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy, na horách a ojediněle i jinde jasno," sdělil iDNES.cz František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Blíží se slunovrat
Noční mráz nepoleví. Teploty spadnou k minus devíti stupňům. Denní situace bude podobná jako v pátek - rtuť teploměru bude kolísat mezi nulou a čtyřmi stupni pod ní, ve vyšších polohách bude tepleji.

Sobota bude také prvním zimním dnem, který je nejkratší. Je to datum zimního slunovratu, připomněla ČTK. Slunce dosáhne v 7:08 středoevropského času obratníku Kozoroha a začne se vracet zpět k rovníku.

Slunce vyjde v 7:59 a zapadne v 16:03, pak se dny začnou zvolna prodlužovat, ale noci bude ubývat až do Nového roku stále jenom večer. Zpočátku půjde podle astronomů jen o zanedbatelné minuty, takže si změny většinou lidé ani nevšimnou.

Roční období

Chumelenice nedorazí
Nedělní
počasí má být oblačné. Opět se mohou objevit mrznoucí mlhy, místy také mrholení a slabé sněžení.

"Na horách bude přechodně i polojasno. Noční teploty klesnou na minus čtyři až minus osm stupňů, denní vystoupí od minus čtyř k nule," uvedl meteorolog.

I nová předpověď potvrzuje, že Štědrý den si Česko v duchu zasněžených kreseb Josefa Lady neužije. Od svátečního pondělí do pátku má být zataženo s občasnými mrznoucími srážkami.

Postupně se oteplí, v noci až k plus jednomu stupni.

"Denní teploty zpočátku minus čtyři až jeden stupeň, později začnou vystupovat na minus jeden až čtyři stupně. Obdobné počasí očekáváme i v závěru roku," upřesnil Šopko.

V lednu se mírně oteplí
Meteorolog také nastínil průběh počátku ledna. "V první dekádě bude většinou oblačno s občasnými srážkami, zpočátku většinou sněhovými, později v nižších polohách dešťovými," řekl.

Nejnižší noční teploty budou -2 až -8 stupňů, později 2 až -4. Přes den bude rtuť teploměru cestovat mezi třemi stupni pod a nad nulou, postupně od jednoho k sedmi stupňům.

"Ve druhé dekádě očekáváme většinou oblačno, místy s deštěm se sněhem, na horách srážky převážně sněhové. Teploty během noci poklesnou na dva až minus čtyři stupně, přechodně při zmenšené oblačnosti bude jen kolem minus sedmi," dodal Šopko s tím, že denní půjdou od nuly směrem nahoru k šesti stupňům.

 

. PŘEDPOVĚĎ POČASÍ

Aktuální předpověď počasí najdete na pocasi.idnes.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video