Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Štědrý den ještě proprší, následné ochlazení vydrží až do Silvestra

  • 57
Ještě na Štědrý den ráno bude pršet a tát. Už večer však na zem spadnou první sněhové vločky. Počasí se z uplakaného změní na mrazivé a přinese i třeskutou silvestrovskou noc s až 15 stupni pod nulou. Kromě šampaňského se proto na půlnoční ohňostroj vybavte i teplou čepicí a šálou.

Počasí u nás v pátek 24. prosince ovlivní zvlněná studená fronta. Za ní k nám začne v týlu brázdy nízkého tlaku nad východní Evropou proudit studený vzduch od severu a přinese tlakovou výši, upozornil meteorolog Pavel Šimandl.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

V noci na pátek bude zataženo, zpočátku ojediněle polojasno. V Čechách se místy objeví mrznoucí mlhy a ojediněle i mrholení. Zejména na Moravě bude během noci od jihu přicházet déšť. V Čechách ojediněle spadnou i mrznoucí srážky. Noční teploty klesnou na 5 až 1 stupeň, v západní polovině Čech se budou pohybovat mezi 1 až -3 stupni, na východě Moravy a ve Slezsku bude kolem 7 stupňů.

Pranostika pro pivaře

Když na Štědrý večer sněží, na pytle se chmel těží.

Štědrý den pak bude zatažený, na většině území se objeví občasný déšť, v Čechách pak místy mrznoucí. Už odpoledne a na večer se od západu Čech budou kapky vody měnit ve sněhové vločky.

Už na Štědrý večer se od západu začne postupně ochlazovat. V Čechách teploměry naměří 0 až 5 stupňů, na Moravě a ve Slezsku i 5 až 10. Na horách vystoupá rtuť teploměru na 6, v Krušných horách bude chladněji - kolem nuly. Meteorologové upozorňují, že v Čechách se bude večer tvořit náledí a při mrznoucích srážkách se bude místy tvořit ledovka.

I Boží hod vánoční bude zatažený. Zpočátku ještě východní kraje potrápí dešťové srážky, poté bude na celém území sněžit. Večer srážky zeslábnou a místy i zcela ustanou. Noční teploty se budou pohybovat kolem -2 až -6 stupňů, na východě jen kolem nuly. Přes den pak vystoupají na -5 až -1 stupeň, na východě zpočátku naměří až 2 stupně nad nulou. Během dne se však bude dál ochlazovat.

Čerstvý severozápadní vítr bude k večeru v Čechách slábnout. Platí však upozornění meteorologů, že místy se bude tvořit náledí a sněhové jazyky, na horách i závěje.

SNÍH NA HORÁCH

SNĚŽKA - 68 cm
CÍNOVEC - 105 cm
LYSÁ HORA - 76 cm
ŠERÁK - 63 cm
DEŠTNÉ - 45 cm
PEC P. SNĚŽKOU - 68 cm
LABSKÁ BOUDA - 88 cm
LUČNÍ BOUDA - 75 cm
BEDŘICHOV - 74 cm
MILEŠOVKA - 51 cm
CHURÁŇOV - 49 cm
MARIÁN. LÁZNĚ - 53 cm

V neděli na Štěpána bude obloha převážně oblačná. Nejprve místy, poté jen ojediněle bude slabě sněžit. Noční teploty klesnou na -5 až -9 stupňů, při malé oblačnosti naměří lidé zejména v Čechách až 15 stupňů pod nulou. Přes den se pak příliš neoteplí, bude mezi -8 až -4 stupni.

Mírný severozápadní až západní vítr, který bude na Moravě a ve Slezsku zpočátku v nárazech dosahovat až 15 metrů za sekundu, bude slábnout. Zpočátku však může tvořit sněhové jazyky a na horách i závěje.

V pondělí 27. prosince se obloha krapet vyjasní. Meteorologové slibují polojasno až oblačno a ojediněle slabé sněžení a mlhy. "Nejnižší noční teploty klesnou na -8 až -12, při vyjasnění i na -15 stupňů. Denní teploty se pak budou pohybovat mezi -8 až -4 stupni. Vát bude slabý proměnlivý vítr," upřesnil meteorolog.

Od úterý do pátku meteorologové čekají převážně oblačno, občas místy sněžení nebo i mrznoucí srážky. Nejnižší noční teploty klesnou na -5 až -10 stupňů, při nízké oblačnosti až na -15 stupňů. Denní teploty vystoupají na -6 až -1, přechodně mírně překročí nulu.

VÝSTRAHA

Štědrý den nebude ideálním dnem pro řidiče. Meteorologové totiž varují před namrzajícími srážkami. "Tam, kde zpočátku bude déšť namrzat na silnicích a jiném povrchu, vznikne ledovka, na kterou později začne padat sníh - to může přinášet velké komplikace v dopravě," varuje mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.
V této souvislosti vydali meteorologové i výstrahu před ledovkou a náledím platnou z pátka na sobotu, v Čechách před ní varují do soboty do 3:00, na Moravě až do 18:00.
Kvůli výraznému oteplení, kdy se především na východě během čtvrtka a pátku vyšplhá rtuť teploměru výrazně nad nulu, varuje předpověď i před vzestupy hladiny vodních toků, které mohou dosáhnout prvního, někde i druhého stupně povodňové aktivity.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video