Stávka lékařů se znovu přiblížila

- Hrozba podzimní stávky lékařů se po pondělním jednání představitelů Lékařského odborového klubu, který stávkou za zvýšení platů pohrozil, a ministrem zdravotnictví Ivanem Davidem, nijak neztenčila. Klubu se podle jeho šéfa Milana Kubka nepodařilo přesvědčit ministra, aby se stůj co stůj pokusil prosadit pro zdravotnictví více peněz - ať už formou zvýšení pojistného či zavedením různých poplatků pacientů.
"Odcházeli jsme spíš s pocitem zklamání," zhodnotil setkání šéf LOK Milan Kubek. Ministerstvo naopak označilo některé požadavky lékařů za ultimativní.
Kubek připustil, že ministr naznačil ochotu uvažovat o několika krocích, které požaduje i LOK - podle Kubka jde o poplatek při návštěvě pohotovosti či při delším pobytu v léčebnách dlouhodobě nemocných, a také zavedení zdravotní daně u cigaret.
Nic z toho však klub nepovažuje za dostatečné - tvrdí, že je to na dlouhé lokte. "Mám pocit, že pan ministr nevnímá situaci tak vážně jako my. Já neberu, když někdo a priori řekne, že tohle dělat nebude, protože to nevyjde," řekl Kubek s odkazem na to, že ministr nenavrhne zvýšení pojistného zhruba o půl procenta.
Ministerský úřad však dal najevo, že je utopií prosazovat to, co se jeví jako nereálné. "Ministerstvo nehodlá předkládat do sněmovny návrhy zákonů, o kterých na základě předběžného jednání s parlamentními stranami ví, že nemají šanci na přijetí," řekl ministrův mluvčí Pavel Verner o zvýšení pojistného. Za nereálný označil i požadavek LOK na okamžitou kontrolu ve všech velkých nemocnicích a rovněž okamžité zaplacení dluhů pojišťovnám ze strany podniků s majetkovou účastí státu.
"LOK by měl jasně občanům vysvětlit, co některé jeho požadavky znamenají," podotkl Verner. "Chce-li například zúžit rozsah hrazené péče jen na 75 procent a zároveň požaduje, aby si platili připojištění, znamená to, že lidé mají za své peníze dostat méně zdravotní péče. Rozdíl půjde na platy lékařů," dodal.
Lékařský odborový klub opakovaně prohlásil, že lékařskou péči dotují svými příjmy ti, kteří v něm pracují

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video