Inženýři Bögl & Krýsl obvinění ze zodpovědnosti za pád mostu odmítají.

Inženýři Bögl & Krýsl obvinění ze zodpovědnosti za pád mostu odmítají. | foto: Petr Žižka, MF DNES

Stavaři obvinění za nehodu ve Studénce vyplatí odškodné 1,5 milionu

  • 6
Pozůstalí a zranění z vlakového neštěstí ve Studénce se dočkají dalšího odškodnění. Stavební firma Bögl & Krýsl, která se podílela na opravě zříceného mostu, jim rozdělí 1,5 milionu korun. Dva inženýři této společnosti čelí obvinění, že jsou za pád mostu na trať zodpovědní.

Podle mluvčího firmy Bögl & Krýsl Jana Nováčka je výše odškodného stejná jako suma, kterou společnost měla dostat za opravu mostu.

"Hodnota kontraktu bude rozdělena rodinám obětí a zraněným cestujícím. Zatím neznáme klíč, podle kterého peníze budeme dělit," řekl Nováček.

Dráhy už vyplatily 4,5 milionu, stavaři ODS-DSO registrují žadatele
České dráhy a stavební firma ODS-Dopravní stavby Ostrava, která se na opravě mostu také podílela, k vyplácení odškodného přistoupily už dříve.

"Vyplaceno již bylo téměř 4,5 milionu korun. Z větší části jde o odškodnění pozůstalých. Vyplaceno už ale bylo také bolestné některým poškozeným, náhrada věcných škod, náklady na pohřeb a podobně," uvedl manažer komunikace ČD Radek Joklík.

Stavavaři ODS-DSO v současnosti registrují žadatele. Už se na ně obrátilo 66 lidí.

"Potřebné podklady máme od pěti rodin zesnulých. Jde o úmrtní listy," řekl mluvčí. Dodal, že potřebné informace už společnosti dodalo i 11 zraněných. Jsou mezi nimi těžce i lehce zranění," řekl mluvčí firmy Dan Šabík

Společnost podle něj vyplatí rodinám obětí 250 tisíc. Zranění dostanou méně podle rozsahu újmy. Celková suma tak bude určitě vyšší než 2 miliony korun.

Nehoda u Studénky se stala 8. srpna. Mezinárodní rychlík Comenius narazil ve vysoké rychlosti do trosek zříceného mostu. Na místě šest lidí zemřelo. Dva cestující zemřeli později v nemocnici. Desítky lidí byly zraněny. Škoda se pohybuje kolem 180 milionů korun. - čtěte Neštěstí ve Studénce má osmou oběť, v Polsku zemřela zraněná žena

Policie krátce po nehodě obvinila dva inženýry společnosti Bögl & Krýsl z obecného ohrožení. Podle kriminalistů věděli o narušené statice podpůrné konstrukce mostu a nezajistili jeho bezpečnost. Obvinění to ale odmítají a podali proti nařčení stížnost. - čtěte Inženýři obvinění z neštěstí ve Studénce podali stížnost

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video