Podnikatel Jan Kočka

Podnikatel Jan Kočka | foto: Profimedia.cz

Kočka čelí obžalobě za vydírání podnikatele, hrozí mu 10 let vězení

  • 21
Státní zastupitelství pro Prahu 4 podalo obžalobu na tři lidi, kteří podle policie napadli sedmapadesátiletého muže a nutili ho k převodu firmy. Mezi obžalovanými je podle dřívějších informací i pražský podnikatel Jan Kočka. Žalobce viní muže z vydírání, jednoho z nich i z ublížení na zdraví.

O podání obžaloby v úterý informoval mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Trojice podle Cimbaly nutila muže k převodu společnosti. „Jeden z obviněných poškozeného též opakovaně udeřil, čímž mu ublížil na zdraví,“ uvedl mluvčí. Další z obviněných pak podle něj dal muži před obličej ostří odlamovacího nože.

Podle dřívějšího vyjádření státního zástupce Tomáše Sani musel muž po útoku vyhledat ošetření, ale nebyl hospitalizovaný. Dva z obviněných byli kvůli případu po určitou dobu ve vazbě. Kočkův advokát Vlastimil Rampula loni v červenci uvedl, že jeho klient považuje obvinění za nesmyslné.

Žalobce navrhl poslat Kočku a spol. do vazby. Viní je z loupeží a vydírání

Policie stíhá Kočku spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami také z daňového úniku. Podle detektivů pomocí fiktivních faktur připravili stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Kauzu od března projednává pražský městský soud.

Rodina Kočkových proslula mimo jiné pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, kterého soud poslal na 12,5 roku do vězení. Syn Jana Kočky v roce 2018 tragicky zahynul při dopravní nehodě, kde se jeho automobil čelně střetl v protisměru s projíždějícím vozidlem.

Jana Kočku zadržela zásahová jednotka 14. července 2021:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video