Stát oběti srpna 1968 neodškodní

  • 27
Občanská demokratická strana neuspěla s návrhem na odškodnění obětí invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Sněmovna předlohu poslanců ODS zamítla. Proti byli hlavně levicoví zákonodárci.

Podle statistik zabili okupanti od 21. srpna do 9. září 72 lidí, přes dvě stě šedesát lidí zranili těžce a 436 lehce. Návrh ODS počítal s tím, že by příbuzní zabitého dostali milion korun, těžce zranění polovinu a lehce zranění sto tisíc.

Vláda odškodnění příbuzných obětí okupace odmítla už loni v listopadu. "Odškodnění vyřešila smlouva mezi bývalým Sovětským svazem a socialistickým Československem z konce roku 1968," zdůvodnila to tehdy mluvčí vlády Anna Veverková.

Poslanci ODS ale prosadili, aby o návrhu hlasovala Poslanecká sněmovna. Předloha prošla do druhého čtení, kde ji v úterý poslanci zamítli.

Velké debaty vedli poslanci hlavně o výši odškodnění. Mnozí upozorňovali na to, že pozůstalí po obětech nacistických koncentráků dostali jako odškodné sto tisíc korun.

"Proč se rozlišuje cena života, který položil český občan v boji proti fašismu, a cena smrti, kterou zaplatil český občan v době okupace v roce 1968?" ptal se například Radim Turek z ČSSD.

Komunistům se zase nelíbilo, že by peníze měl platit český stát. Byli by raději, kdyby se na odškodnění podílely země, které tehdy Československo okupovaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video