Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starosta Tošovský odpověděl čtenářům iDNES

  16:03
- Starosta ústeckého obvodu Neštěmice Pavel Tošovský, v jehož kompetenci je řešení plotu v Matiční ulici, si nemůže stěžovat na nezájem čtenářů o toto téma. Do chatu přišlo téměř šedesát příspěvků. Vybrali jsme přes dvacet otázek, které se nejvíce opakovaly. Na ty najdete odpověď uvnitř článku.
V tomto čtenářském rozhovoru starosta tvrdí, že z boje rozhodně utíkat nebude a na emigraci nepomýšlí.“Chuť na emigraci si nechávám zajít. Naopak čím dál víc ve mně roste chuť v této zemi obhajovat slušnost před vulgaritou a dodržování reálného práva před účelovým žonglováním s paragrafy,“ říká.

Linga: Pane Tošovský, už nerozhodujete jenom o několika obyvatelích jednoho obvodu, ale o tom, jak se na naši zemi dívají ve světě. Jedna malá zeď je velké mediální sousto pro televizní společnosti v zemích západní Evropy, kde si už teď ČR získala díky romské emigraci pověst rasistického státu. Myslím, že si nejste vědom toho, že svým jednáním přispíváte k oddálení našeho vstupu do Evropské unie na ne pět nebo deset, ale spíše pětadvacet let.
Mýlíte se. Jsem si velmi dobře vědom, co je v sázce. Nenechám se však zastrašit ani domácími tzv. ochránci lidských práv, ani Evropskou unií. I nadále budu obhajovat práva našich občanů na slušný život. Pokud jsou v čele Evropské unie lidé, kteří se rozhodují na základně mediálních bublin, nikoliv podle reálné situace, pak bude lépe nějaký ten rok se vstupem počkat.

preachers: Kdy začne druhé kolo výstavby zdi v Matiční ulici?
Nechte se překvapit a sledujte zprávy. Našim bdělým a hbitým novinářům jistě taková věc neunikne.

Kuťas: Myslíte si, že zeď vše vyřeší (jestli se vůbec dostaví). Romové budou dělat bordel i za zdí. A pak by mě zajímalo jestli ti cikáni, co tam bydlí, opravdu neplatí nájemné?
Nikdy nikdo z nás netvrdil, že zeď nebo plot “vše vyřeší”. Účelem celé akce bylo a nadále je zlepšit doposud velmi hlučné prostředí hlavně před rodinnými domky. Už postavení dětského hřiště na odlehlé straně areálu pomohlo částečně přemístit děti z ulic jinam. Rekonstrukce oplocení je dalším krokem, který opět o něco sníží hluk produkovaný obyvateli obecních domů a v nočních hodinách minimalizuje srocování početných skupin lidí před vchody. Ohledně placení nájemného je nutno říci, že na všech ze 39 bytů je nějaký dluh. Celkově se jedná o částku asi 1 500 000 Kč. Někteří neplatí vůbec, někteří platí nájem, ale dluží např. na energiích, příp. vyúčtování vody.

Robinson: Pane starosto, k čemu bude keramický plot, když lidem z pavlačových domů nezabrání, aby dál chodili do Matiční ulice, a vzhledem ke své konstrukci nebude mít prakticky žádný protihlukový účinek? Neplnil původní, právě rozebraný železný plot stejnou funkci jako ten, který chcete postavit?
Původní plot ze železných tyček neplnil žádnou odhlučňovací funkci, nový plot ji alespoň částečně plnit bude, řešení vychází ze široké shody, které se na místě podařilo dosáhnout do doby, než zasáhli profesionální rozeštvávači.

Cromwell: V Matiční ulici jsem nikdy nebyl, takže nevím, zda je můj nápad realizovatelný. Přesto: Nešel by ten plot - nebo spíš protihluková bariéra postavit na straně rodinných domků? Pak by cikáni neměli žádný důvod protestovat a domkáři by se jistě necítili rasově segregováni. Je tu i možnost postavit protihlukovou bariéru ze skla, aby domkům nestínila. Kolem dálnic je přece příkladů dost.
Toto řešení není možné, neboť rodinné domky jsou přímo “nalepeny” na chodník a vozovku. Jediným důvodem protestů je snaha podpořit falešnou hypotézu menšin v ČR, kterou rozvíjejí někteří radikální romští aktivisté (bez valné podpory většiny Romů).

Pepa: Vážený pane kolego (jsem také starostou obce), dovolte mi vyjádřit Vám svou podporu a navrhnout, aby jste v souvislosti s událostmi v Neštěmicích daleko frekventovaněji zmiňoval skutečnost, že člověk má nejen svá práva, ale především povinnosti. Postrádám totiž, že když k Vám jezdí ochránci práv cikánů, že se tam ještě neobjevil nikdo z organizace nad dohlížením na plnění povinností členů této komunity.
Děkuji za podporu. Rovnováhu mezi vymáháním práv a dodržováním povinností zmiňuji poměrně často. Budu i nadále. Musíme se zatím ale smířit se skutečností, že v TV médiích se obvykle za čtvrthodinového rozhovoru objeví desetivteřinový ústřižek věty typu “plot chceme i nadále postavit” nebo “podali jsme trestní oznámení”.

Chatman: Zeptal jste se pana Uhla, Lise, Havla,... kde bydlí, zda by nevyměnili své byty a rezidence za Matiční ulici, kolik Romů pracuje na Hradě nebo zda nemají zájem vzít někoho do podnájmu?". Pokud ne, prosím, udělejte to.
O bydlení zmiňovaných pánů představu mám. Od některých ústeckých lokalit se liší dosti podstatně. Panu Uhlovi jsem veřejně nabídl, ať se přistěhuje do našeho obvodu a pokusí se třeba v příštích komunálních volbách přesvědčit obyvatele o tom, že by problémy vyřešil lépe než my. Zatím na moji nabídku nereagoval.

Movies: Vážený pane starosto, moc Vám držíme palce, nemáte taky někdy chuť emigrovat do Velké Británie po vzoru našich "spoluobčanů"?
Děkuji za podporu. Chuť na emigraci si nechávám zajít. Naopak čím dál víc ve mně roste chuť v této zemi obhajovat slušnost před vulgaritou a dodržování reálného práva před účelovým žonglováním s paragrafy.

ro16ck: Jste pro zavedení domovského práva a zrušení pozitivní diskriminace pro cikány?
S domovským právem Vás asi zklamu. To není v dnešní době reálné. Na druhé straně ale cítím stejně jako řada starostů a zastupitelů, že obec by měla mít větší páky pro odmítnutí trvalého či přechodného pobytu, zvláště v případech početného přeplnění v některých bytech. Je však dobře znám i osud tzv. “Jirkovské vyhlášky”. Co se týče druhé otázky, jsem proti jakékoliv diskriminaci. Každá diskriminace s jakýmkoliv přívlastkem je totiž vždy nakonec pro někoho negativní. Neznamená to ale, že nepodporuji některé konkrétní projekty typu přípravných ročníků pro děti ze sociálně slabších rodin apod. Neměly by se však vymezovat jen pro určité etnikum.

Baudelaire: Pane starosto, nemyslíte si, že o věcech regionálních či místních by měli rozhodovat pouze lidé k tomu zvoleni (obvodní úřady, místní úřady) a nikoli do každé druhé stavby zasahovat zákonodárný sbor, zvolený k naprosto jinému účelu?
Ano, myslím. A dokonce si to myslí i většina poslanců, se kterými jsem hovořil. Někdo ale rozehrál velkou hru a rád by z jednání Poslanecké sněmovny udělal kabaret.

Radecek: Proč jste nepočkali se stavbou plotu až na dobu, kdy budeme přijati do EU?
I vy pokrytče… Přece proto, že jako obec máme ze zákona právo na pozemku města z jeho prostředků rekonstruovat současný plot. A buďme upřímní – EU má v této oblasti úplně stejné potíže jako my, mnohdy i větší. Na rozdíl od ČR však jejich představitelé své problémy nevyvážejí za hranice svých zemí a nežalují na své obyvatele.

turbo +: Myslíte, že tolik vynášená občanská společnost zahrnuje též sebeobranná občanská sdružení (nemyslím skinheads)? 
Každý občan má právo na nutnou sebeobranu a podle mého názoru by měl mít možnost adekvátními prostředky bránit i svůj majetek. Ale organizování podobných sdružení, jaké máte na mysli, vidím až jako zoufalou variantu v případě, že stát či město naprosto a trvale selhává ve své úloze zajištění vnitřní bezpečnosti a nedotknutelnosti majetku. Může to být ale hra s ohněm.

Voce: Vadilo by vám adoptovat romské dítě?
Vzhledem k tomu, že mám čtyři vlastní děti, nepřemýšlel jsem konkrétně nikdy o adopci žádného dítěte. Mám ale několik známých, kteří adoptovali děti, někteří i romské. Velmi jim všem fandím a se zájmem sleduji, jak se jim daří výchova. Pokud mám ale odpovědět konkrétně, tak na základně četných referencí o nejrůznějších problémech bych spíše preferoval adopci dítěte, které je rodičům co nejpodobnější.

Olin: Vážený pane starosto. Jestli jste starosta, tak starostujte. Jestli to ale dělat nemůžete, nebojte se veřejně a nahlas odstoupit s celým zastupitelstvem nebo i sám, a předejte správu věcí Vašeho města do rukou pana Uhla, Havla a pánů poslanců a senátorů. Zákon říká jasně: Do 30 dnů jste povinen zajistit vyřízení podnětu ze strany obyvatel. A ti se nyní ptají: Jak a kdy jste vyřídil stížnost domkářů, řádných občanů města, platičů daní a poplatků? Z jejich pohledu jste zákon nedodržel a dokonce přímo porušil. Není pro Vás lepší odstoupit pro nemožnost dodržení zákonnosti na Vám svěřeném území než být odvolán pro Vaši neschopnost dodržet zákony? Všiml jste si, že vám Romové a jiní konkrétní občané z jiných měst beztrestně zničili obecní stavbu za směšného přihlížení Vaší městské policie? Chcete být ostatním také k smíchu?
Starostovat budu dále a správu našeho obvodu nesvěřím žádnému vládnímu zmocněnci. Na to mám své město příliš rád. S vyřizováním stížností je to trochu jinak, než píšete. Do 30 dnů vždy odpovídáme. Ale co se týká konkrétních postupů, je to složitější. Stavební řízení nutné výměny částí pozemků a známé peripetie se zasahováním nejrůznějších orgánů způsobily posunutí celé akce. Dá se však zvláště v udržování pořádku dokumentovat posun k lepšímu během této kauzy. Poslední Vaše tři věty svědčí o tom, že si zřejmě neuvědomujete závažnost celé situace. Městská policie vůbec směšně nepřihlížela, nýbrž natáčela na videokameru rozebírání plotu a legitimovala přítomné osoby, což bude podkladem pro Policii ČR k šetření trestného činu. Považuji naopak za pozitivní, že se strážníci nenechali vyprovokovat, neboť v dané chvíli by se velmi lehce každý zásah dal zneužít proti nám. Zvláště zavrženíhodné bylo zneužívání dětí k politickým účelům, kdy někteří rodiče teatrálně pro dychtivé kamery reportérů zastrkali své děti do děr pro sloupky nového plotu. Do školy podle našich informací tento den nedorazilo asi dvacet dětí.

Obvod vykoupit domky nemůže, nemá na to

naj: Nestálo by za zvážení přestěhování těchto problémových občanů (tedy nejen cikánů) na nějaké opuštěnější místo?
V rámci našeho obvodu situaci takto řešit nelze. Na úrovni celoměstské je podle mne vhodné uvažovat o řešení, kdy by lidé, kteří soustavně ničí život svým sousedům a terorizují své okolí měli být přestěhováni do míst, kde nebudou moci takto škodit.

Modem: Pane starosto, bylo by možné domy starousedlíků vykoupit? To by bylo nejjednodušší řešení. Sám víte, co to už stálo peněz a nervů. I kdyby tam ten plot stál, tak tomu kraválu stejně nezabrání. Cikáni zatím rozebrali nový plot, způsobili škodu za více než 100 tisíc korun. Mohlo se za třeba zrekonstruovat pískoviště, kolotoče, hřiště pro děti na vedlejším sídlišti Mojžíř, kde se od postavení v r. 86 jen vyváží odpad a seká tráva (údržba téměř žádná).
Vykoupení domků ze strany obvodu není možné z finančních důvodů. Na úrovni města se o tom hovoří již delší dobu, zatím ale byl převažující názor pro dokončení stavebních úprav a pokud možno zachránit možnost soužití.

Kresinka: Pane starosto, nebylo by lidsky přívětivější, všestranně užitečnější a hlavně bez hanby a studu umožnit přestěhovat se lidem z rodinných domků? Když už jste jim tam nastěhovali neplatiče, žádná zeď to nenapraví, to Vy si jen jako Piláti umyjete ruce. Nevím, kolik tam oněch domků je, ale možná by to bylo levnější, nejen pro Vás, ale pro celý náš stát.
Pokud pouze stavíme plot proti hluku a jsme obviňováni už teď dost absurdním způsobem, co si na nás vymyslí další štváči, když vykoupíme domky? Nebude to potom ghetto? Ale jinak je tato (byť krajní) varianta pro mě představitelná a podpořil bych ji.

Pejsek: Pane Tošovský, vážím si vašeho zásadového postoje a plně vám rozumím. Není však někdy lépe podívat se na problém z druhé strany zdi? Ti obtížní lidé jsou opravdu v obtížné situaci. Napadlo mne: co takhle vykoupit domky těch řádných občanů a vytvořit v nich zařízení pro vzdělávání těch nevzdělaných? Vím, stalo by to možná víc než 10 milionu, ale možná by vám pan Uhl něco přihrál? Ale hlavně by to řešení šlo na kořen věci.
Děkuji za podporu. Vykoupení domků možné je. Co se týká vzdělání, nechceme do něho kohokoliv nutit. Jsou ale velmi dobře rozvinutý program předškolní výchovy v celém městě. Pan Uhl nám kromě hraběcích rad zatím nic konkrétnějšího nepřihrál.

Vyprovokovat se nenecháme

Petr BŮH: Pane starosto, přeji Vám výdrž do dalšího jednání a do dalších konfliktů s tzv. demokraty, kteří jsou ve skutečnosti pouze rasisté a vadí jim bílá rasa. Vadí mi pouze jedna věc a to, že jste neprosazoval a neprosazujete ochranu plotu stejně tak razantně jako jeho stavbu. Myslím, že by jste měl na Městské policii vyvodit personální důsledky pro zanedbání povinnosti hájit a prosazovat zákon. A to, že jste nechtěli situaci vyhrotit Vás stejně tak neomlouvá jako, že Vám nepomůže. Buď chcete, aby plot stál a nebo ne. Když řeknete A musíte říct i B.
Děkuji za přání, i když se plně neztotožňuji s Vaším hodnocením tzv. demokratů. Za akcemi našich protivníků byla patrná snaha vyprovokovat konflikt, který by se mohl obrátit proti nám. Proto jsme zůstali v klidu. Nebojte se, řekneme i B.

OP: Proč Městská policie nezakročila silou proti ničení cizího majetku (městského plotu) a proč vůbec zřizujete "byty pro neplatiče"? Když neplatí, ať nebydlí...
Postoj Městské policie jsem již vysvětlil. S byty je to velký problém. Město může i neplatiče vystěhovat z bytu pouze na základě soudního rozhodnutí. Soud v drtivé většině případů rozhodne o vystěhování s povinností poskytnout náhradní byt. Děláme tedy to, co nám zákon umožňuje a stěhuje tyto lidi alespoň z bytů větších a s vyšším nájemným do bytů menších a levnějších.

Trestní oznámení už byla podána

M@F: Pane starosto, co by jste chtěl vzkázat těm státním úředníkům, kteří se ve své pracovní době podíleli na ničení obecního majetku? Tito, dle svého jednání zbyteční zaměstnanci jsou placeni z těch peněz, které se dnes městům a obcím nedostávají. Opustili svá pracoviště nedovoleně (což je hrubé porušení pracovní kázně) nebo je jejich nadřízení vyzvali k této akci? Vznesete obvinění?
To, že se úředník vlády ve své pracovní době podílí na páchání trestného činu, je výsměchem všem slušným daňovým poplatníkům. Postoj vlády, která se nedistancuje od takovýchto činů, je projevem arogance státní moci. Oznámení o tomto trestném činu už bylo podáno.

Čop: Vážený pane starosto, chystáte trestní oznámení na cikány, kteří zničili nový plot? Myslím že jde o trestný čin poškozování cizí věci. A druhá - myslíte že Uhl je správný člověk na správném místě?
Trestní oznámení už byla podána. Pan Uhl této zemi škodí, ale zdaleka není jediný. Nechápu postoje oficiálních představitelů státu, kteří vyvážejí naše problémy do zahraničí a pak jsou sami možná překvapeni jak se situace obrací proti této zemi.

K ostatním dotazům i připomínkám starosta Tošovský vzkázal toto: “Děkuji zejména za podporu a povzbuzení v této velmi obtížné době. Místy se jedná až o psychický teror ze strany takzvaných ochránců práv menšin a zejména některých radikálních aktivistů. Děkuji též za dobře míněné rady i za kritické připomínky. I ty patří k věci a rozhodně neskončí v koši.”

Ing. Pavel Tošovský (ODS)
starosta ústeckého obvodu Neštěmice,
vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVÚT,
narodil se v roce 1962, je ženatý a má čtyři děti.
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...