Jan Farský (STAN) a Danuše Nerudová.

Jan Farský (STAN) a Danuše Nerudová. | foto: Koláž iDNES.cz

STAN láká do eurovoleb Nerudovou. Takové osobnosti si přejeme, říká Rakušan

  • 60
Hnutí STAN půjde do eurovoleb s kandidátkou, jejíž název doplní slova „a osobnosti pro Evropu“. STAN jedná s prezidentskou kandidátkou Danuší Nerudovou. Jednání s ní potvrdil šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Přesně takové osobnosti, jako je paní profesorka Nerudova, bychom si na naší evropské kandidátce přáli,“ uvedl pro iDNES.cz Rakušan.

Jednání s Nerudovou vede podle něj místopředseda hnutí Jan Farský. Předsednictvo STAN bude příští týden navrhovat lídra, který by měl být podle Farského dvojitý. Jedním má být právě on, druhým bude jedna z nezávislých osobností.

Na dotaz, zda půjde právo o Nerudovou, aby jedním z lídrů byl muž a druhým žena, odvětil: „Měly by to být i genderově, ale i regionálně vyvážené.“

„Máme schválený klíč, že v první desítce rezervujeme tři místa mimo hnutí a ve druhé desítce čtyři místa mimo hnutí,“ řekl iDNES.cz Farský.

Jednou z trojice nezávislých osobností by mohla být právě Nerudová, která v lednu kandidovala na hlavu státu, ale nepostoupila do druhého kola volby.

„Bylo by ctí, kdyby se podařilo, protože si myslím, že máme mnoho společného, máme k sobě blízko, ale není to tak, že bychom byli v této chvíli domluveni,“ řekl Farský, kterého na lídra eurokandidátky navrhl Rakušan a má i nominace od svého Libereckého kraje.

Detaily zatím nebudu sdělovat, reagovala Nerudová

„Jsem na zahraniční dovolené, detaily ohledně mojí případné další politické cesty zatím nebudu sdělovat. Děkuji moc za pochopení,“ napsala iDNES.cz Nerudová.

„Nebudu zastírat, že o evropských volbách se bavím s politickými stranami,“ řekla v červnu MF DNES Nerudová a zájem o eurovolby potvrdila i na sociální síti X, která se ještě v té době jmenovala Twitter.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video