Oscarový herec Michael Caine míří po červeném koberci do hotelu Thermal na...

Oscarový herec Michael Caine míří po červeném koberci do hotelu Thermal na zahájení 55. ročníku filmového festivalu (20. srpna 2021). | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

STALO SE DNES: Začal festival ve Varech, Němce trápí čtvrtá vlna koronaviru

  • 3
V pátek odstartoval 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Německé úřady hlásí začátek čtvrté vlny epidemie koronaviru. Při pádu z hory tragicky zemřel marketingový ředitel IKEA Michal Kroupa. Tálibán vraždí i příbuzné hledaných spolupracovníků NATO. Přečtěte si souhrn nejdůležitějších pátečních zpráv.

Německé úřady hlásí začátek čtvrté vlny epidemie koronaviru. Ve čtvrtek v zemi přibylo 9 280 nakažených a už třetí den v řadě je přírůstek nových případů vyšší než osm tisíc. Na celém světě už se nakazilo více než 210 milionů lidí a počet mrtvých překročil hranici 4,4 milionu. Prvenství v absolutním počtu infikovaných drží od loňského března Spojené státy, kde dosud evidují 37,3 milionu případů.

V Německu začala čtvrtá vlna pandemie. Svět hlásí 4,4 milionu obětí covidu

Obavy, že Tálibán bude na jednu stranu ukazovat přívětivou tvář a na druhou splní ty nejtemnější předpovědi, se naplňují. Jeho ozbrojenci chodí ode dveří ke dveřím, hledají bývalé spolupracovníky zemí NATO a svržené afghánské vlády a vyhrožují jejich rodinným příslušníkům, některé rovnou zavraždí.

Tálibán vraždí i příbuzné hledaných. Obětem odřezává kůži a láme kosti

Po roční pauze zaviněné pandemií se před karlovarským hotelem Thermal znovu rozvinul červený koberec. Při pátečním slavnostním zahájení 55. ročníku festivalu na něj vstoupil první oceněný host, britský herec Michael Caine. Ještě před ním také tvůrci úvodního snímku Zátopek.

Hvězdy zaplnily Thermal. Start festivalu obstará Michael Caine a Zátopek

Na letišti v afghánském Kábulu každou hodinou narůstá zoufalství a nervozita lidí, kteří se snaží dostat na palubu západních evakuačních letů. U vchodu do civilní části letiště se stále tísní stovky lidí. Radikálové z Tálibánu střílejí do vzduchu a snaží se je přimět k odchodu. Na letiště dokonce nepouštějí australské občany. Na odlet čeká také více než sedm set Nizozemců.

Kábulské letiště svírá zoufalství, důkladný Tálibán ztěžuje evakuace

Zemřel marketingový ředitel IKEA pro český, slovenský a maďarský trh Michal Kroupa. Byl jedním z mužů, jejichž těla se našla v úterý po pádu z hory ve švýcarských Alpách. V čele marketingu IKEA stál Michal Kroupa od roku 2019, ve firmě však pracoval celkem osm let. Před nástupem do IKEA působil přes šest let v reklamní agentuře Ogilvy.

Při pádu z hory tragicky zahynul marketingový ředitel IKEA Michal Kroupa


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video