Ruské jednotky v ukrajinském Mariupolu ostřelují civilní obyvatelstvo, které se...

Ruské jednotky v ukrajinském Mariupolu ostřelují civilní obyvatelstvo, které se snaží z oblasti evakuovat. (7. března 2022) | foto: AP

STALO SE DNES: Rusové bombardovali dětskou nemocnici. Uprchlíci dostanou 5 tisíc

  • 14
Ruské jednotky odstřelovaly dětskou nemocnici v městě Mariupol. Vláda vyzvala občany, aby zvážili spotřebu pohonných hmot a nedělali si jejich zásoby. Ruské ministerstvo zjistilo, že se někteří vojáci základní služby ocitli na Ukrajině. Vláda schválila dávku 5 tisíc korun, na kterou budou mít nárok uprchlíci. Zemřel muž, který měl jako první člověk srdce geneticky modifikovaného prasete. Přinášíme Vám přehled středečních zpráv.

Rusové navzdory slibům znovu ostřelují evakuační koridor v městě Mariupol a ve středu vybombardovali i dětskou nemocnici a porodnici. Ukrajincům chybí voda, jídlo i teplo.

„Mariupol už není.“ V troskách porodnice jsou děti, chybí voda, jídlo i teplo

Lidé mají podle vlády zvážit spotřebu pohonných hmot, protože Česko je palivově závislé na Rusku a část peněz za ropu končí právě tam. Premiér Fiala také vyzval, aby lidé nedělali zásoby pohonných hmot. 

Omezte spotřebu paliv, část peněz končí u Putina, vyzvala vláda občany

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že zjistilo, že se někteří vojáci základní služby ocitli v rámci „speciální vojenské operace“ na Ukrajině. Přitom tam být neměli, ruský prezident Vladimir Putin o tom v úterý ujistil matky vojáků u příležitosti Mezinárodního dne žen.

Rusko zjistilo, že „omylem“ poslalo brance na Ukrajinu. Putin to popíral

Vláda ve středu projednávala zákony související s migrační vlnou z Ukrajiny. Uprchlíci budou mít nárok na dávku 5 tisíc korun. Zaregistrovat se budou muset za 30 dnů místo tří a budou moci pracovat v Česku i bez pracovního povolení. V reakci na růst ceny pohonných hmot vláda zrušila dosud povinné přimíchávání biopaliv do nafty a silniční daň za rok 2022.

Vláda kývla na 5 tisíc pro uprchlíky z Ukrajiny, zrušila přimíchávání biopaliv

Pacient, jemuž při historické operaci dali srdce geneticky modifikovaného prasete, zemřel v úterý odpoledne v nemocnici ve Spojených státech. Sedmapadesátiletý David Bennett žil s vepřovým srdcem dva měsíce.

Zemřel první člověk, který měl srdce geneticky modifikovaného prasete


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video