Předsedové stran se v Senátu radí, zda mají obě komory parlamentu využít článek...

Předsedové stran se v Senátu radí, zda mají obě komory parlamentu využít článek 66 Ústavy a zbavit pravomocí prezidenta Miloše Zemana. (19. října 2021) | foto: Petr Topič, MAFRA

STALO SE DNES: Prezident má přijít o pravomoci. Mynář by měl rezignovat

  • 8
Senát se shodl na tom, že má prezident Miloš Zeman přijít o pravomoci hlavy státu podle ústavního článku 66. Prezidentův poradce Nejedlý musí do týdne vrátit svůj diplomatický pas. Babiš vyzval hradního kancléře Mynáře k rezignaci. Policie ohlásila zahájení vyšetřování hlavy státu, může se jednat o trestný čin proti republice. Hledaný čínský vrah, kterému fandila tamní veřejnost, spáchal sebevraždu.

Senátní komise pro Ústavu se jednomyslně shodla na tom, že má prezident Miloš Zeman přijít o pravomoci hlavy státu podle článku 66 Ústavy České republiky.  Senát jako celek by o tom mohl hlasovat 5. listopadu, tedy ještě před ustavující schůzí Sněmovny, která začne 8. listopadu.

Senát udělal první krok k tomu, aby prezident Zeman přišel o pravomoci

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyzval poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého, aby odevzdal svůj diplomatický pas. Reagoval tak na slova premiéra Andreje Babiše, že by jej Nejedlý neměl mít. Poradce se pasu vzdá, pokud bude vyzván písemně.

Nejedlý z Hradu musí do týdne vrátit diplomatický pas, pak přestane platit

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že aktivity hradního kancléře Vratislava Mynáře musí skončit jeho rezignací, protože jsou hlavním problémem současného dění okolo zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Pokud tak Mynář neučiní, po aktivaci článku 66 by Babiš případné personální změny provedl sám. Podle Mynáře má právo ho odvolat pouze prezident Zeman.

Čínský vrah spáchal po obklíčení v jeskyni sebevraždu. Veřejnost ho lituje

Hledaný vrah Ou Ťin-čung, který si získal sympatie čínské veřejnosti, se zabil v okamžiku, kdy se do jeho blízkosti dostali policisté. Lidé, kteří mu na útěku před zákonem drželi palce, jsou zarmouceni. Někteří vyjadřují pochyby, zda mu policisté k smrti nepomohli a požadují po nich, aby zveřejnili záběry z akce.

Policie se začala zabývat událostmi, které přišly po zhoršení zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana. Vyšetřovatelé se budou například zajímat, zda někdo z jeho okolí nezfalšoval jeho podpis pod dokumentem svolávajícím schůzi Sněmovny na 8. listopadu nebo prezidentovo jmenování předsedy brněnského krajského soudu.

Dění kolem Zemana řeší policie, může jít o trestný čin proti republice


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video