Jaroslav Popelka u Městského soudu v Praze. Popelka podle policie na březnové...

Jaroslav Popelka u Městského soudu v Praze. Popelka podle policie na březnové protivládní demonstraci vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. (13. června 2023) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

STALO SE DNES: Podmínka pro aktivistu platí, v Polsku zabijí zákeřná legionella

  • 7
Soud zamítl odvolání aktivisty Popelky, který v březnu na protivládní demonstraci vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Řízení letového provozu v Británii se vrací do normálu, úřad technickou závadu odstranil. Nákaza bakterií legionella si v Polsku vyžádala už 11 obětí. Přinášíme přehled pondělních událostí.

Pražský Městský soud zamítl odvolání aktivisty Jaroslava Popelky, který v červnu dostal za podněcování k výtržnictví čtyřměsíční podmínku. Popelka v polovině března na protivládní demonstraci v Praze vedl dav, který vyzýval ke stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea. Rok a půl se navíc nesmí zdržovat v Praze. Rozsudek je pravomocný.

Za výzvy ke stržení ukrajinské vlajky dostal podmínku, soud zamítl odvolání

Britský úřad pro řízení letového provozu NATS v pondělí odpoledne identifikoval a odstranil technický problém, který ovlivnil jeho systém plánování letů a způsobil rozsáhlé narušení letů v celé Evropě. Lety využívající britský vzdušný prostor byly kvůli problému o několik hodin zpožděny nebo zrušeny. Problémy ovlivnily také odlety z pražského Letiště Václava Havla do Spojeného království.

Řízení letového provozu v Británii se vrací do normálu, lety však mají zpoždění

Už 11 obětí na životech si vyžádala nákaza bakterií legionella v Polsku, uvedl server Onet s odvoláním na pondělní oznámení hygieniků. Ti také uvedli, že bakterie se našla ve čtyřech z osmi dosud prozkoumaných vzorků vody z vodovodů v dosavadním ohnisku nákazy, městě Rzeszów na jihovýchodě země. Nákaza se objevila v dalších regionech – v sousedním Malopolsku a Lublinském vojvodství a také ve Velkopolsku na opačném konci země.

Legionella se v Polsku objevila v dalším regionu, zemřelo už jedenáct lidí

Proti plánu národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který počítá s povolením domácího i komerčního pěstování konopí, vznikem speciálních klubů pro jeho rekreační užívání i licencovaným prodejem v obchodech pro lidi nad 18 let, vytáhli lidovci. Do Sněmovny kvůli tomu svolali kulatý stůl „Marihuana a budoucnost této drogy v ČR“.

Užívání marihuany zvyšuje riziko schizofrenie, varoval ve Sněmovně primář

„Buďte trpěliví a budete mít toho nejlepšího velvyslance,“ vzkázal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba Čechům po jednání s českým protějškem Janem Lipavským (Piráti). Podle Kuleby ukrajinské vítězství zničí Putinův plán na zruinování evropského hospodářství.

Hledá se ukrajinský velvyslanec do Prahy. Chceme nejlepšího, proto to trvá, řekl Kuleba


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video