Premiér Petr Fiala před jednáním vlády na zámku Liblice u Mělníka. (16. srpna...

Premiér Petr Fiala před jednáním vlády na zámku Liblice u Mělníka. (16. srpna 2022) | foto: Petr Topič, MAFRA

STALO SE DNES: Krymem otřásly další výbuchy, Fiala stojí za Rakušanem

  • 1
Premiér Petr Fiala věří ministru vnitra Vítu Rakušanovi, ten zas nepochybuje o šéfovi rozvědky. Na Krymu vybuchl sklad munice, kouř se linul i z dalších míst. Zrušení příspěvku na stavební spoření odmítá KDU-ČSL i šéf ANO Andrej Babiš. Nový dům prezidenta Miloše Zemana v Lánech je hotový. Gazprom varuje před dalším růstem cen plynu, zvýšit se mohou o 60 procent. Přinášíme přehled úterních událostí.

Ministr vnitra Vít Rakušan má podporu premiéra Petra Fialy. „Ano, má moji důvěru,“ odvětil na dotaz iDNES.cz. K osudu šéfa civilní rozvědky ÚZSI Petra Mlejnka se předseda vlády jasně nevyjádřil. Musí podle něj však být zachována důvěryhodnost tajných služeb. „Mým zájmem je, aby neexistovaly pochybnosti o činnosti zpravodajských služeb,“ řekl Fiala.

Rakušan má moji plnou důvěru, řekl Fiala. A ministr věří šéfovi rozvědky

Z ruské letecké základny u Simferopolu na Krymu po explozích stoupal v úterý v dopoledních hodinách dým, hlásili svědci. Úřady prověřují, zda nešlo o útok dronu. Na severu okupovaného ukrajinského poloostrova vybuchl již ráno muniční sklad. Ruské ministerstvo obrany označilo výbuchy za výsledek sabotáže. Na Krym byla dočasně pozastavena vlaková doprava.

Krym terčem útoků. Zneškodnily muniční sklad i leteckou základnu, zastavily vlaky

Proti zrušení státní podpory stavebního spoření, jak o tom uvažuje ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS, se postavila vládní KDU-ČSL a nápad kritizoval ve svém Čau lidi také bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš. „Předsednictvo KDU-ČSL odmítá ukončení státní podpory u stavebního a důchodového spoření,“ usneslo se v úterý vedení vládní strany.

Zrušení podpory stavebního spoření odmítli lidovci a nápadu se vysmál i Babiš

Nový dům prezidenta Miloše Zemana v Lánech je hotový. Jestli se do něj současná hlava státu přestěhuje ještě během svého mandátu, ale zřejmé není. „Jde o soukromou věc pana prezidenta,“ řekl v pondělí MF DNES mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zemanův „bungalov“ je hotový. Kdy se do něj přestěhuje, není zřejmé

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom varovala, že ceny plynu v Evropě se mohou v zimě zvýšit o dalších 60 procent na více než 4000 dolarů (přes 95 tisíc korun) za 1000 metrů krychlových. Vinu za růst cen přičítá společnost západním sankcím uvaleným na Rusko.

Ceny plynu se mohou zvýšit o dalších 60 procent, varoval ruský Gazprom


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video