Krym terčem útoků. Zneškodnily muniční sklad i leteckou základnu, zastavily vlaky

  8:04aktualizováno  16:47
Z ruské letecké základny u Simferopolu na Krymu po explozích stoupal v úterý v dopoledních hodinách dým, hlásili svědci. Úřady prověřují, zda nešlo o útok dronu. Na severu okupovaného ukrajinského poloostrova Krym vybuchl již v úterý ráno muniční sklad. Ruské ministerstvo obrany označilo výbuchy za výsledek sabotáže. Na Krym byla dočasně pozastavena vlaková doprava.

Ruský list Kommersant na webu s odvoláním na očité svědky uvedl, že z ruské letecké základny u Simferopolu v centrální části Krymu po explozích stoupal černý dým. Úřady podle zdrojů deníku prověřují, zda nešlo o útok malého bezpilotního letounu na muniční sklad na letišti Hvardijske (rusky Gvardejskoje). Oficiální představitelé se zatím nevyjádřili, dodal deník.

Server RBK-Ukrajina upozornil, že letiště Hvardijske (rusky Gvardejskoje) nedaleko Simferopolu se nachází několik stovek kilometrů od frontové linie. Letiště, patřící ruskému vojenskému námořnictvu, je základnou pro 12 bombardérů Su-24 a 12 bitevních letounů Su-25, dodal list Ukrajinska pravda s odvoláním na Twitter šéfa investigativního webu Bellingcat Christa Grozeva.

„Za výbuchy je zodpovědná ukrajinská vojenská jednotka operující za nepřátelskými liniemi,“ uvedl dále list The New York Times s odkazem na vysoce postaveného ukrajinského činitele. Podle Ruska jde o akt sabotáže.

Šéf okupovaného Krymu Sergej Aksjonov v důsledku výbuchů informoval o dočasném pozastavení vlakové dopravy na Krym z pevninského Ruska. „Osobní vlaky budou zastavovat ve stanici Vladislavovka. Odtud bude zajištěna autobusová doprava. Vlakový provoz na tomto úseku bude obnoven po dokončení všech nezbytných bezpečnostních opatření,“ řekl.

Podle agentury TASS vybuchl v úterý ráno na Krymu i bývalý statek, který armáda používala jako muniční sklad. Agentury RIA Novosti s odvoláním na místní úřady informovala o explozi, která způsobila požár transformační stanice ve městě Džankoj.

Ruská tajná služba FSB v úterý odpoledne přišla s neověřitelnými informacemi, že ukrajinští diverzanti vyhodili do povětří šest stožárů vysokého napětí v Kurské oblasti v západní části Ruska.

Ruské ministerstvo obrany podle TASS označilo výbuchy ve skladu munice na severu anektovaného Krymu za výsledek sabotáže. Poškozeny byly i civilní objekty, včetně elektrického vedení a dalšího zařízení, železnice a řady obytných budov. „Nikdo nebyl vážně zraněn. Přijímají se nezbytná opatření k odstranění důsledků diverze,“ dodalo ruské ministerstvo podle agentury TASS.

Agentura AP informuje o dvou zraněných. Šéf proruské správy Krymu uvedl, že výbuchy si vyžádaly dva zraněné mezi civilisty, ale jejich životy nejsou v ohrožení. Pokračuje i evakuace obyvatel, kvůli bezpečnosti lidi odvážejí za pětikilometrovou zónu (okolo skladu),“ uvedl Aksjonov podle agentury Interfax. Podle serveru Kryminform byl jeden ze zraněných hospitalizován, jeho zranění lékaři označují za středně těžká, druhý člověk byl zraněn lehce a ošetřili jej na místě.

Vesnice Majskje ležící poblíž místa výbuchu byla evakuována, oznámila podle TASS správa vesnice. „Další lidé, kteří chtějí vesnici dočasně opustit, jsou úřady připraveny vyvézt pomocí autobusů“, uvedl starosta vesnice.

VIDEO: Byla jsem tu jako doma, úpěla ruská turistka při útěku z Krymu

Jeden z předáků krymských Tatarů podle ukrajinských médií tvrdí, že exploze v muničním skladu jsou výsledkem přesného zásahu ukrajinských sil. Ukrajinské úřady se k incidentu zatím nevyjádřily.

Jeden z exilových vůdců krymských Tatarů Refat Čubarov na sociálních sítích napsal, že místní obyvatelé hlásí „přesný zásah do vojenské jednotky Rusů“, a později upřesnil, že „zasažen byl muniční sklad“ a „výbuchy jsou slyšet daleko ve stepi“.

„Pro připomenutí: Krym jako normální země je o Černém moři, horách, rekreaci a turistice, ale Krym okupovaný Rusy je o explozích skladů a vysokém riziku smrti pro vetřelce a zloděje,“ napsal na twitteru poradce Mychajlo Podoljak z ukrajinské prezidentské kanceláře. Na adresu výbuchů dodal v narážce na oficiální ruský cíl „demilitarizovat“ Ukrajinu, že jde o „demilitarizaci v praxi“.

Válka a Krym

  • Ukrajinský poloostrov Krym anektovalo Rusko v roce 2014 po referendu, které nebylo mezinárodně uznané. Poloostrov, který zůstává pod ruskou kontrolou, byl donedávna ušetřen intenzivního bombardování a dělostřeleckého ostřelování, jaké se odehrávaly v jiných oblastech východní a jižní Ukrajiny.
  • Na konci července na velitelství ruské Černomořské flotily v Sevastopolu zaútočil dron, zraněno bylo šest lidí. Dron byl podle vyjádření Černomořské flotily zřejmě podomácku vyrobený a byl vybaven slabým výbušným zařízením.
  • V úterý 9. srpna byla na západě poloostrova, u letovisek Saky (rusky Saki) a Novofedorivka (rusky Novofjodorovka) napadena ruská letecká základna a muniční sklady. Ukrajina se k útoku oficiálně nepřihlásila.
  • O akci ukrajinských speciálních sil, které mají působit hluboko v týlu nepřítele, hovořil zdroj listu Washington Post, podle deníku MF DNES však není příliš pravděpodobná. Analytici rovněž spíše vyvracejí verzi raketového útoku americkými střelami. Mezi nejpravděpodobnější verze pak podle MF DNES různí odborníci řadí útok dronem–kamikaze. Podobné útoky byly už dříve úspěšné, dron by bylo možné jednoduše dostat na Krym. Možný je také zásah upravenou verzí ukrajinské střely Neptun, která dokáže urazit i přes 200 kilometrů – zprávy o úpravě těchto střel ale nejsou.

Ruská redakce BBC připomíná, že Krym se po anexi v roce 2014 stal pro Rusko důležitým symbolem síly. Moskva zdůrazňovala strategický význam poloostrova, ve státní propagandě se Krym stal zdrojem bezpečnosti ruského státu. Množství reportáží o cvičeních ruských vojsk na Krymu či o střelbách pobřežní a protivzdušné obrany vytvářelo obrázek dobře bráněné pevnosti.

Nyní, kdy kvůli mobilním telefonům nelze utajit exploze v různých objektech v hustě osídlených oblastech, se ruské úřady snaží co nejméně vysvětlovat, co je příčinou výbuchů a požárů. Je to pochopitelné: sama možnost takových útoků vrhá stín na ty, kdo měli chránit vojenské objekty v jednom z nejlépe bráněných míst Ruska, píše BBC. Odhaduje, že na Krymu nejspíše působí organizovaná skupina, která buď dokáže montovat drony schopné vyhazovat objekty do povětří, nebo takové drony dostává zvenčí.

Pod palbou je i Charkov

Podle starosty Charkova Ihora Těrechova ostřelovaly ruské síly v noci i jeho město. Vyzval občany k opatrnosti, a k dodržování příslušných pravidel. Poškozená je podle agentury Ukrinform infrastruktura i obytné domy. Starosta dále uvedl, že prozatím nejsou žádné informace o obětech.

„Ve 02:15 bylo ostřelováno hned několik čtvrtí Charkova,“ uvedl dále starosta pro agenturu. Upřesnil, že šlo o pět z celkových devíti charkovských městských obvodů. „Takový rádius raketového úderu na město už dlouho nebyl,“ dodal.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Minulý týden výbuch otřásl ruskou leteckou základnou Saky na Krymu. Podle Moskvy tam explodovala letecká munice. Kyjev odmítl, že by na základnu zaútočil. Podle satelitních snímků, které zveřejnila společnost Planet Labs, výbuch poškodil letadla i letištní infrastrukturu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...