Maďarský premiér Viktor Orbán (21. prosince 2022)

Maďarský premiér Viktor Orbán (21. prosince 2022) | foto: Reuters

STALO SE DNES: Banky čelily DDoS útokům. Krym se Ukrajině nevrátí, míní Orbán

  • 11
Na české banky zaútočili hackeři, způsobili výpadky internetového bankovnictví či webů. Západ by měl s Ruskem jednat o zajištění bezpečnosti pro Ukrajinu, uvedl Viktor Orbán. Vláda podpořila návrh na regulovaný prodej kratomu či konopí. Slovenské termální koupaliště podle meteorologů nepoškodilo tornádo, ale downburst. Lidé se rozloučili s hudebníkem Vašo Patejdlem. Přinášíme přehled středečních událostí.

České banky zasáhly výpadky internetového bankovnictví či webů. Problémy hlásila Komerční banka, ČSOB, Fio banka, Air Bank, Česká spořitelna, ale i Burza cenných papírů Praha. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost potvrdil, že se jedná o útoky typu DDoS, které měly za cíl vyřadit z provozu webové stránky. Na klientské účty ani vnitřní systémy bank útoky necílily.

Na české banky zaútočili hackeři, chtějí konec podpory Ukrajiny

Západ by měl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o zajištění bezpečnosti pro Ukrajinu, součástí dohody ale nemůže být její členství v NATO ani návrat Ruskem anektovaného Krymu pod správu Kyjeva. V rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem to řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Ať vyhraje Trump a ukončí válku, Krym se Ukrajině nevrátí, řekl Orbán

Kabinet Petra Fialy podpořil návrh, který obsahuje pravidla pro nakládání s psychoaktivními látkami typu kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC. Předložili ho poslanci zdravotního výboru Sněmovny. „Stát bude schopen reagovat na jakékoli nové psychoaktivní látky,“ řekl po jednání vlády vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Vláda podpořila návrh na regulovaný prodej kratomu, jen pro dospělé

Větrná smršť, která poničila areál termálního koupaliště Podhájska na jihu Slovenska, nebyla tornádem. Šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře nebo bouřkového systému. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Vyhlášené termály na Slovensku nezdevastovalo tornádo, byl to downburst

Rodina, blízcí i fanoušci se za zvuků písně Voda, čo ma drží nad vodou rozloučili v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Strahově s hudebníkem a spoluzakladatelem kapely Elán Vašo Patejdlem. Veřejnosti byl vyhrazen prostor na nádvoří Strahovského kláštera. Patejdl zemřel 19. srpna ve věku 68 let po těžké nemoci.

Lidé se rozloučili s Vašo Patejdlem. Na Strahov dorazil Janda i Babiš


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video