Stačilo jenom kývnout, tvrdí Kořistka

  • 20
Zdeněk Kořistka, poslanec Unie svobody, řekl v rozhovoru s redaktorem MF DNES velmi překvapivou a vážnou informaci: Pokusili se mě uplatit deseti miliony korun za to, že nepodpořím vládu Stanislava Grosse. Kdo mu peníze údajně nabízel, odmítá říct.

Poslanec: Nabídli mi miliony za pád vlády - čtěte ZDE





Naznačuje pouze, že prostředník byl vyslán někým z ODS. Zde je přepis podstatné části rozhovoru.

Pane poslanče, získali jsme informaci, že lidé z ODS se vás snažili přesvědčit, abyste nepodpořil novou vládu. Je to pravda?

Můžu říci, že za mnou přišli přímo lidé, kteří mi nabídli docela vysokou sumu peněz. V podstatě mě chtěli zkorumpovat, ať to shodím. Můžu vám říci, že to tedy byla docela velká částka.

Jak vysoká částka to byla? Desítky tisíc? Stovky tisíc?

To jste hodně nízko.

Miliony?

Samozřejmě.

S tím, že byste vládu shodil?

Tak.

To je neuvěřitelné...

Je to neuvěřitelné, v podstatě stačilo jenom kývnout. Nevím, jak to chtěli zrealizovat. Vím dokonce, kdo ty lidi za mnou poslal, to ale není vůbec na telefon. To už je skoro na trestní oznámení.

To byla schůzka s kamarádem. A pak se tam objevil ještě někdo jiný, s kým jsem vůbec nepočítal. Asi si byli jistí, že nemůžu nic udělat, že nemám třeba mikrofon. Bylo to pro mě překvapivé. Ta nabídka zazněla, a v podstatě ještě pořád existuje.

Byl to někdo z politiků ODS, nebo někdo od nich?

Byl to člověk, který přišel jménem někoho. A byla tam prostě jasná garance, stačilo na to reagovat. Tedy jasná korupce nebo snaha o korupci, a nebylo to dokonce v milionech, ale ještě víc.

Kolik?

Deset milionů.

Odmítl jste to?

Hned jsem to odmítl. S tím nemohli u mě vůbec uspět. Abych řekl pravdu, docela mě to překvapilo, že oslovili mě.

Tušíte, od koho ti lidé šli? Kdo je za vámi poslal?

Tuším, ale neřeknu to.

Myslíte, že šli od předsedy Topolánka?

Co vám mám na to říci?

Myslíte si, že šli přímo od předsedy ODS?

Ne, fakt ne, k tomu nic neřeknu, nechci. Asi jsem možná jediný, kdo se vám k tomu takto otevřeně přihlásil. Můžu vám říci, že ta nabídka je limitovaná časem a platí půl roku.

A jste si jistý, že to bylo myšleno vážně?

No samozřejmě, samozřejmě to bylo myšleno vážně. Naprosto vážně. Už z toho důvodu, kdo za mnou přišel.

Řekl jste o tom někomu?

Řekl jsem to jednomu člověku od nás, on to ví. V podstatě vlastně dvěma lidem jsem to řekl. Hned jak se to stalo, dal jsem jim to na vědomí. Nevím ale, jestli by mně to ti lidé potvrdili, nebo zapřeli.

Co budete nyní dělat? Neuvažujete o tom, že byste upozornil například policii?

Jak ji upozorním? Já nemám v podstatě žádného svědka. Ono to bude tvrzení proti tvrzení, nepřišel jsem na schůzku vybavený něčím, čím bych to mohl dokázat. Když něco takového někde řeknu, je to na žalobu, protože to nemůžu dokázat.

S Kořistkou jsme jednali, ale bez peněz, říká šéf ODS

Šéf ODS Mirek Topolánek potvrdil, že se Zdeňkem Kořistkou "nechal vyjednávat o tom, že by nepodpořil Grossovu vládu". Odmítá však, že by mu chtěl nabízet peníze.

Pan Kořistka říká, že mu člověk od vás nabízel deset milionů korun...

To těžko mohl být člověk ode mne. To vylučuji.

Můžete mi říct, kdo s panem Kořistkou jménem ODS jednal?

Já vám samozřejmě žádné jméno neřeknu.

Ani v této situaci, kdy tu zaznělo podezření z uplácení?

Já tuto spekulaci odmítám jako takovou. Nikdy jsem nikoho nepověřil nabízet žádné peníze. Nechal jsem jen vyjednávat s Kořistkou a Kořistka v situaci, kdy měl jít do vlády místo Mlynáře Martin Dvořák, připustil, že by pro vládu nehlasoval. To je všechno, co o tom vím.

Proč nechcete říct jméno toho, kdo za vás s Kořistkou jednal?

Protože nechci toho člověka uvést do spekulací. Já prostě nevím, kdo všechno s Kořistkou vyjednával. Pro mne to je irelevantní, protože vím, že já jsem nikomu takové pověření nedal. Tady se motá 350 různých lobbistů a dělají tu dusno. Ať si dělají, co chtějí. Mě to nezajímá.

A nenajal jste právě jednoho z nich, aby s Kořistkou jednal?

Já říkám, že ne. S Kořistkou jednalo v určité době určitě velké množství lidí. Nevím, co se mu motá v hlavě. Nic dalšího k tomu říkat nebudu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video