Srba: Milion dolarů jsem měl ve skříni

  • 64
Dědictví, které zanechal Karlu Srbovi jeho otec, je zřejmě nekonečné - alespoň podle toho, co o svém majetku tvrdí tento bývalý sekretář ministra zahraničí obžalovaný z přípravy vraždy redaktorky MF DNES.

Kdykoli musel Karel Srba v minulosti vysvětlovat pochybný původ svého majetku, vzpomněl si, že ho pořídil z peněz po otci. Nejinak tomu bylo i u včerejšího českobudějovického soudu.

Již dříve Srba, obviněný rovněž z braní úplatků, prohlašoval, že jen díky otci si nakoupil pozemky a nemovitosti ve Stochově u Kladna a následně je nákladně zrekonstruoval.

Můj otec spekuloval se zlatem a železem
U pondělního soudu se navíc ukázalo, že z údajného dědictví po otci pochází i 25 milionů korun, které policie našla v dolarech v Srbově autě při jeho loňském zatčení. Srbův majetek, na který jako první upozornila právě redaktorka MF DNES, se během procesu zajímal především předseda senátu Slavomír Cirhan.

Policie a žalobce jsou totiž přesvědčeni, že jeden z důvodů, proč si Srba vraždu novinářky objednal, je právě to, že popisovala jeho podezřelé majetkové poměry. A soudce chtěl vědět, kde Srba coby státní úředník - s platem nejvýše 40 tisíc korun - vzal na rozsáhlé nemovitosti ve Stochově, na dům v Černém Volu, chalupu ve Skalici a vozy Škodu Superb a terénní Mitsubishi.

A Srbova odpověď? Měli jsme doma ve skříni po otci přes milion dolarů.  Srba starší pracoval v zahraničním obchodu a před osmi lety zemřel. "Otec měl spoustu známých, spekuloval se zlatem a železem. Jezdil po světě, do Libye, Egypta a po celé západní Evropě," řekl Srba u soudu.

Soudce ho však upozornil na předmanželskou smlouvu, kterou Srba uzavřel v roce 1998 se svou nynější ženou a v níž výslovně stojí: "Žádný z účastníků smlouvy nemá větší finanční částku -  kromě drobných částek na vedení domácnosti."

"Jak je tedy možné, že jste si ve stejné době se ženou koupili dvě auta, každé za více než milion korun," otázal se soudce. "Připadá vám to normální?" Karel Srba chvíli mlčel a pak se zjevnými rozpaky řekl, že se k tomu neumí vyjádřit, protože není právník. "Na to není potřeba být právník," suše konstatoval předseda senátu Cirhan.

Že se platí dědická daň? O ničem takovém nevím
Bývalý generální sekretář exministra zahraničí Jana Kavana se u soudu také přiznal, že z desítek zděděných milionů nepřiznal žádné daně. "Netušil jsem, že se má taková daň platit," prohlásil Srba, který na ministerstvu zdravotnictví řídil finanční odbor.

Soudce Cirhana rovněž zajímalo, kam se Srba v den svého zatčení s penězi v autě chystal. Kromě milionů měl ve voze ještě pistoli, střílecí tužky a dýmovnice. Soudce se zeptal rovnou: "Chystal jste se zmizet z republiky?" Karel Srba to striktně popřel. Chystal se prý do banky, aby tam miliony v dolarech uložil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video