V horských oblastech navíc stále fouká vítr, na silnicích se tvoří sněhové jazyky.

V horských oblastech navíc stále fouká vítr, na silnicích se tvoří sněhové jazyky. | foto: Slavomír Kubeš, MF DNES

Srážky se přehnaly, v noci ale stále hrozí kluzké silnice

  • 31
Okluzní fronta, která v sobotu od západu přinesla mrznoucí déšť a sněžení, už přešla přes celé území České republiky. Srážky v podobě sněhu a mrznoucího mrholení většinou ustaly, silnice ale budou stále nebezpečné. S přicházející nocí mohou opět namrzat.

Policie ani silničáři možná díky neustálým výzvám, aby řidiči raději nevyjížděli, žádné výrazné komplikace nezaznamenali. Některé kraje, například Ústecký, neměly vůbec žádné problémy.

"Lidé se báli a nevyjížděli, pokud nemuseli. Je podstatně méně nehod než obvykle," řekl například ČTK jihočeský policejní mluvčí Jaroslav Beran.

U Třeboně zemřel po půlnoci při dopravní nehodě dvaačtyřicetiletý řidič, když sjel ze silnice mezi vzrostlé stromy. V tu dobu ale podle Berana ještě náledí nebylo.

Asi nejvážnější nehodou byl střet tří osobních aut na dálnici D1 u Žďáru nad Sázavou. Jeden člověk zemřel, když v místě přerušených svodidel vjel s malou dodávkou do protisměru. Vozovka byla v místě nehody mokrá po chemickém ošetření, ledovka tedy bezprostřední příčinnou nehody nebyla.

Větší komplikace nepřinesl ani podvečerní návrat turistů z hor, které nabízely velmi dobré podmínky pro lyžaře. jejich cesty provázely jen drobné nehody, které nevybočily ze stavu běžného na konci víkendu.

V horských úsecích se řidiči neobešli bez sněhových řetězů.

Ještě dopoledne měli cestáři problémy s údržbou silnic a univerzální doporučení: Pokud nemusíte, na silnice nevyjíždějte. A když už musíte, tak velmi opatrně. I na hlavních tazích zůstávaly zbytky sněhu nebo ledové plochy.

. Aktuální informace o dopravě

Sledujte, jak se mění situace na silnicích

Postupně se podařilo alespoň hlavní tahy uklidit. Po poledni sněžilo ještě v Olomouckém kraji a také na jihu Moravy. 

Po osmnácté hodině už podle webových stránek Ředitelství silnic a dálnic na žádné z dálnic nebo rychlostních silnic nebyl piktogram pro mimořádně naléhavou situaci.

. Předpověď počasí

Podívejte se, kde zrovna prší nebo sněží


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video