Sraz antifašistů byl v klidu

Jihlava - Jen několika drobnými potyčkami, při kterých došlo k pouze pár lehkým poraněním, skončil Antifašistický festival sjednocení, který se v pátek a v sobotu uskutečnil v Jihlavě. Hlavním cílem festivalu bylo protestovat proti činnosti Národně sociálního bloku, který sdružuje tuzemské organizace, sympatizující s neonacismem a v Jihlavě má aktivní pobočku. Působí zde jeho sekretář Michal Podolák.

"Chceme poukázat, že nejde o žádnou legitimní politickou stranu, ale že za jeho hesly je tvrdě fašistická politika. Ve chvíli, kdyby se dostal k moci, mohl by zde rozpoutat to, co bylo ve třicátých letech v Německu," řekl Petr Král z Jihlavského anarchistického sdružení, které festival pořádalo společně s pražským sdružením Antifašistická akce a Federací sociálních anarchistů.

Napětí mezi účastníky festivalu - antifašisty a anarchisty - a jejich odpůrci z řad příznivců hnutí skinheads vyvrcholilo kolem půlnoci z pátku na sobotu u hudebního klubu AMC, kde komorně laděný festival probíhal.

Policie v okolí AMC hlídkovala, ale nezasahovala - stejně jako na Masarykově náměstí, kde se původně mělo uskutečnit v sobotu odpoledne antifašistické shromáždění. Magistrát však požádal policii, aby nepovolené shromáždění rozpustila, a tak jej organizátoři raději předem odvolali. Rozdávali pouze letáky a v klubu AMC se uskutečnil koncert hardcoreových a punkových skupin a diskuse o antifašismu.

K potyčkám přesto došlo: v ulici Matky Boží se v pátek odpoledne fyzicky střetli antifašisté s Podolákem. Na místě zasahovala policie, ale zřejmě nikoho nezatkla. "Nic mimořádného se nestalo," řekl operační důstojník jihlavské policie. K dalším potyčkám došlo na Křížové ulici před klubem AMC a přímo u klubu, kde se s anarchisty střetlo asi deset skinheadů.

V sobotu večer byla v AMC veřejná diskuse o antifašismu a anarchismu, které se zúčastnilo asi padesát lidí. "V nejbližší době se ale uskuteční i veřejné antifašistické shromáždění, určitě se něco pokusíme zorganizovat," řekl Král.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video