Sporná vyhláška se možná změní

Třebíč - Nedávno přijatou Vyhlášku o zajištění veřejného pořádku při provozování hostinské činnosti a o podmínkách pořádání veřejných hudebních produkcí, která by měla od nového roku výrazně omezit noční život v Třebíči, bude možná město muset změnit.

Vyhláška totiž byla schválena, aniž by město vzalo v potaz připomínky okresního úřadu. Ten navrhoval, aby vyhláška neplatila plošně pro celé území, ale jen pro určité problematické lokality.

„Byli jsme městem požádáni o stanovisko k pracovní verzi vyhlášky.  Doporučila jsem, aby navrhovaná úprava byla znovu  přehodnocena a týkala se jen omezení v určitých zónách či oblastech. Zejména by se to mělo týkat hudebních produkcí," vysvětlila vedoucí právního a kontrolního oddělení při kanceláři přednosty okresního úřadu Jana Plotová.

Okresní úřad prozatím nehodlá platnost vyhlášky pozastavovat. „Jednak počkám, až od města dostaneme přesnou formulaci vyhlášky a pak také bude záležet na tom, zda dostanu nějaké podněty ze strany veřejnosti, či podnikatelů, kteří se mohou cítit vyhláškou omezováni. Teprve potom bychom zřejmě podnikli nějaké kroky," dodala Plotová.

Konstatovala však, že  třebíčská vyhláška je podobná s obecně závaznou vyhlášku města Písek, kterou potvrdil Ústavní soud. Soud však podle Plotové nezkoumal všechny aspekty a především se nedotazoval, zda jsou pro takové omezení vůbec podmínky.

„Možnost přijímat obecně závazné vyhlášky, které mohou omezit provozní činnost určitých zařízení, dává Zákon na ochranu veřejného zdraví. Přesto se domnívám, že by se tak mělo dít jen pokud jsou občané nepřiměřeně obtěžováni," vysvětlila Plotová.

Doporučení okresního úřadu však zatím zřejme ke změnám nepovedenepovede. „O vyhlášce, která byla schválena zastupitelstvem, více jednat nebudeme,"  komentoval situaci mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video