Dvě rodiny bojují o pozemek. Neváhají přistoupit k tomu, že zbourají plot bagrem.

Dvě rodiny bojují o pozemek. Neváhají přistoupit k tomu, že zbourají plot bagrem. | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

Sousedé se už roky přou o pozemek. Do boje vyslali i bagr

  • 56
S bagrem na sousedův plot? I tak se dá řešit vleklý spor v Obratani na Pelhřimovsku, který bude mít zřejmě dohru až u soudu. Terčem vášní, nebo spíš přetahované, je sporná hranice mezi pozemky Ivany Hefkové a Milana Pražáka.

Oba aktéři majetkového sporu se už čtvrtým rokem nemohou dohodnout na tom, kde přesně má plot stát. Zatímco Hefková, která získala pozemek v roce 2008 po příbuzných, tvrdí, že si soused přivlastnil kus jejího pozemku, a navíc ho zdevastoval. Pražák naopak říká, že v právu je on. Opírá se přitom o původní geodetický plán z 30. let minulého století.

"Ta hranice je zanesena v katastrálních mapách přes 80 let. My se držíme geometrického plánu. My bychom se chtěli domluvit, ale ta paní s námi nekomunikuje," tvrdí Pražák.

Ivana Hefková naopak argumentuje, že hranice není vytyčena správně.

Proto si Hefková nechala geodetickou firmou hranici pozemku vytyčit znovu a na základech původního oplocení chtěla loni postavit nový plot.

 "Tyčky ještě ani nezaschly v betonu a soused se na ně vrhl a vytrhal je ze země," popsala žena loňský incident, u něhož byla i policie.

Policisté vzápětí přijali trestní oznámení na poškození plotu, za který Hefková zaplatila 15 tisíc korun. Jejím dřívějším oznámením na poničení sadu a pozemku se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Plot nechala zbourat bagrem

Odveta přišla počátkem minulého týdne, kdy Hefková naopak nechala bagrem odstranit plot a kamenné zídky, jež patřily Pražákovi. "Plot stál prokazatelně na mém pozemku. Navíc není nikde zapsaný a vytyčený, tak jsem ho nechala odstranit," tvrdí Hefková, na niž naopak podal trestní oznámení kvůli náhradě škody a vniknutí na cizí pozemek Pražák.

Nyní už ze zdi na sporném pozemku po zásahu bagru téměř nic nezbylo.

"Škodu na plotu, který tam sousedka nechala a někdo ho ukradl, a také na poškozené zahradě odhadujeme na asi 60 tisíc korun. Sousedka nám dělá naschvály, my bychom se přitom chtěli domluvit, ale ona se s námi nikdy nespojila ani nemluvila. Je to jen o vyhrožování a ničení pozemku," reagoval Pražák.

Ten připustil, že spor zřejmě bude nakonec muset vyřešit soud. "Pokud paní tvrdí, že pozemek patří jí, ať to dá k soudu, a my se jeho verdiktu podřídíme. Dohoda zřejmě neexistuje," konstatuje muž.

Podle Hefkové, která se soudům chtěla vyhnout, bylo zbourání plotu jen vyvrcholením beznaděje kolem jejího snažení o uznání geodetem stanovené hranice pozemku.

Stížnost bude řešit i kraj

"Několikrát jsem souseda vyzvala, ať doloží také on správnost svého tvrzení, tedy vlastnictví sporného pozemku, ale nikdy to neudělal. Proto mu i stavební odbor v Pacově už několikrát nařídil, aby odstranil stavby, které na mém pozemku postavil. Přestože slíbil, že to udělá, po třech letech se nic nezměnilo. Připadá mi, že se všem jen vysmívá a neustále se snaží věc oddalovat. Konání nebo spíš nekonání úřadů mě o tom přesvědčuje," dodala Hefková.

Ta se nyní obrátila se stížností na postup pacovského stavebního odboru na krajský úřad v Jihlavě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video