Podle archeologů měla obec zajistit na území, kde se počítá s pravěkými nálezy, uzavření smlouvy na provádění archeologického průzkumu. (Ilustrační snímek)

Podle archeologů měla obec zajistit na území, kde se počítá s pravěkými nálezy, uzavření smlouvy na provádění archeologického průzkumu. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Karásek, MAFRA

Předměty z doby bronzové nám poničily bagry, stěžují si archeologové

  • 99
Ve Svijanech se rozhořel spor o archeologický průzkum předmětů z mladší doby bronzové na místě, kde probíhal výkop pro kanalizaci. Archeologové z libereckého muzea si stěžují, že s nimi obec neuzavřela smlouvu o průzkumu. Těžká technika již část cenných předmětů nenávratně zničila. Stavební práce jsou zastaveny, případem se zabývá ministerstvo kultury.

"Velmi závažnou skutečností je, že investor neuzavřel smlouvu s oprávněnou organizací, i když věděl, že bude provádět stavební práce na území s archeologickými nálezy. Ke kopání došlo bez uzavřené smlouvy s archeology," míní archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský.

Kanalizace ve Svijanech

Obec Svijany buduje kilometr kanalizace za 15 milionů korun.

Dotace ministerstva zemědělství činí 10 milionů, kraje 1,1 milionu. Severočeská vodárenská společnost přidá částku 840 tisíc, obec 2,5 milionu.

Archeologové ale poukazují na to, že obec, kde se počítá s pravěkými nálezy, neuzavřela smlouvu s žádnou organizací, která může provádět archeologický průzkum. Došlo prý už k poškození části území. Svijany nechtějí platit za průzkum dopředu.

Archeologický průzkum měl původně stát 960 tisíc korun, sumu nakonec archeologové snížili na 280 tisíc. Prý i za cenu toho, že budou muset například výrazně omezit datování nálezů podle nákladné radiokarbonové metody.

Starosta tvrdí, že se výzkumu nebrání, předkládaná suma na výkop a vyhodnocení nálezů je ale podle něj "vycucaná" z prstu.

"Jako malá obec nemůžeme dávat veřejné prostředky na výzkum, který zatím není podložený nálezy. Suma je neprůhledná a neúměrná. Účtovat budeme až podle skutečných nákladů," odpovídá starosta Svijan Petr Lelek. 

Území s nálezy z doby bronzové starými více než tři tisíce let podle Brestovanského poškodila těžká technika už 13. dubna.

Území poničily bagry, tvrdí archeologové

"S dalšími spolupracovníky jsme při namátkové kontrole zjistili poškození a poničení několika objektů z mladší doby bronzové - polozemnice, zásobní jámy. Objekty zčásti odbagroval výkop pro kanalizaci," připomněl Brestovanský. Zmíněné území podle něj nenávratně zničily i zeshora bagry a těžká nákladní auta. Nálezy ležely pod nezpevněnou cestou. Stavba je od půli května zastavená.

Starosta všechna nařčení odmítá. Odmítal prý jen uzavřít smlouvu se Severočeským muzeem. "Archeologický dohled jsme měli, je to ve stavebním deníku," hájí se starosta Lelek.

Odborníci muzea podle Brestovanského pod dojmem obav z poničení místa prováděli alespoň namátkové kontroly. "Neměli jsme lokalitu převzatou, nebyla ohražená, ztrácely se nálezy. Takto postupovat nemůžeme," tvrdí Brestovanský.

"Sumu jsme snížili na 280 tisíc, i když tím výzkum velmi utrpí. Starosta si sám určil nesmyslnou cenu 150 tisíc, za kterou nemůžeme provést ani nejzákladnější průzkum. Není odborník, nemůže nám cenu výzkumu určovat," dodal archeolog.

Spor řeší ministerstvo

To, že je suma na archeologický průzkum adekvátní, potvrdili pracovníci Archeologického ústavu akademie věd i krajského odboru kultury.

"Bohužel to v kraji není první případ. Když si nechávají obce dělat projekty, vědí projektanti, že je třeba počítat s archeology, ale nedbají. Udělají projekt bez těchto nákladů. Kdyby s tím počítali, částečně by na ni dotaci dostali. Rozpočet se odvíjí od kubíků, které se vytěží, jsou na to tabulky. Kalkuluje se v tom i s datováním nebo restaurováním. Nakonec se ale fakturuje dle skutečnosti," míní náměstkyně libereckého hejtmana Lidie Vajnerová.

Problémem se zabývá ministerstvo kultury. Posuzuje, jestli je částka na archeoprůzkum odpovídající. "S podobným podnětem se ministerstvo kultury doposud nesetkalo," řekla jeho mluvčí Markéta Ševčíková.

Spor bude rozhodovat ale nakonec asi soud. "Rozhodnout o výši nákladů na archeologický výzkum, může s definitivní platností pouze příslušný civilní soud," dodala Ševčíková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video