Špidla: Koalici s KSČM odmítáme

  • 128
Pozvání na on-line rozhovor přijal předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla. Většina dotazů se točila kolem právě proběhlých voleb. Premiér odmítl, že by jeho strana propadla. Jeden ze čtenářů připomněl i vzájemnou podporu kandidátů ČSSD a KSČM v druhém kole voleb do Senátu. Chystáte také vládní koalici s komunisty? zeptal se. "ČSSD se řídí svým Bohumínským usnesením, koalici s KSČM tedy nezamýšlíme," odpověděl premiér.Odpovědi Vladimíra Špidly najdete ZDE.

Premiér Špidla se musel omluvit. Na rozhovor měl vymezenu hodinu a deset minut. Zbylé odpovědi pošle do týdne.

Vláda přišla v Senátu o většinu

Voliči o víkendu vládní koalici připravili o většinu v Senátu. V komunálních volbách zase bodovali lidovci a nezávislí. Ve většině velkých měst zvítězil rival sociálních demokratů ODS.

Výsledek voleb rozhodoval i o lednové volbě prezidenta. Premiér Špidla míní, že výsledky voleb do Senátu volbu prezidenta nijak podstatně neovlivní.
O podzimních volbách více čtěte ZDE.

Prahu čeká  summit NATO
Vláda svěřila ochranu vzdušného prostoru americkým stíhačům. Kabinet v neděli schválil příslušný návrh zákona, ale jak bude ochrana konkrétně vypadat, se ještě neví. "Návrh, který předkládáme sněmovně, musí ještě posoudit vojenští odborníci," odpovídal Špidla v pondělí po jednání Bezpečnostní rady státu na většinu dotazů novinářů.

Podobně předseda vlády odpověděl i na dotaz, zda bude Českou republiku ochrana vzdušného prostoru něco stát. "Finanční stránka nebyla řešena, ale předpokládám, že nebudou problémy."

Špidla odpovídal před volbami

Premiér ocenil vlídné otázky

Kabinet chce, aby parlament návrh projednal ve stavu legislativní nouze, a to v době od 4. do 14. listopadu.

Bezpečnost summitu ve vzduchu má zajišťovat celkem 250 vojáků USA a nejvýše 15 letadel amerického letectva. O summitu se více dočtete ZDE.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video