Spekulace vyvolalo mlčení policie

P r a h a - - Kdo v pondělí zastřelil devětatřicetiletého Albánce na náměstí Míru? Kdo jiný než Srb, zněla domněnka přítomných i médií poté, co policie neprozradila národnost útočníka. Že jde ve skutečnosti rovněž o Albánce, muži v uniformě říci nesměli, i když by tím vyvrátili spekulace o etnickém konfliktu místní srbské a albánské komunity. Zhruba dva týdny se totiž musí řídit novým nařízením policejního prezidenta, podle něhož je zakázáno zveřejňovat národnost a státní příslušnost podezřelých, ale i známých pachatelů.
"Náš nápad to rozhodně není. Policisté plní jen to, co pro ministra vnitra vyplynulo z usnesení vlády z počátku ledna. Policejní prezident takový pokyn vydat musel," tvrdí policejní mluvčí Ivana Moosová.
Mluvčí ministerstva vnitra Samuel Trushka podotkl, že vláda přijala toto usnesení jako součást koncepce boje proti rasismu a xenofobii. "Vláda soudí, že zveřejňování těchto informací je zbytečné a vede ke xenofobním náladám. Odsoudit se má konkrétní pachatel, nikoli celá národnostní skupina," vysvětlil Trushka.
Podobné opatření, které by zamezovalo zveřejňování údajů o původu pachatele, už delší dobu požadovali bojovníci za lidská práva. "Připojení národní identity vzbuzuje mezi lidmi xenofobní emoce. Automaticky si pak k určitým národnostním skupinám připojují kriminální činy," uvedl vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, který podklady pro jednání vlády připravoval.
Uhl míní, že je na policejním prezidentovi, aby rozhodl, kdy informace zveřejnit  (a zabránit tak etnickému či společenskému napětí), a kdy naopak mlčet. "U případů jako včera na náměstí Míru musí policisté říci, kdo střílel a kdo byl zastřelen. Protože jinak si veřejnost udělá názor, že tu zlí Srbové střílí hodné Albánce," prohlásil Uhl.
Nařízení policejního prezidenta však s takovou možností nepočítá a žádné výjimky nepřipouští. Policisté, kteří včera dopoledne prozradili, že útočníkem je také kosovský Albánec, tak vlastně tento zákaz porušili.
"Je to naprosto k ničemu, novináři to v takových případech stejně vypátrají. Bude se to porušovat dál i proto, aby se zabránilo nebezpečným spekulacím," řekl jeden z pražských policistů.
Skutečnost, že policisté nesmějí informovat o národnosti pachatelů, se nelíbí ani poslanci za ODS Milanu Zunovi. Chce proto interpelovat premiéra Miloše Zemana - usnesení vlády je podle něho v rozporu s právem na informace.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video