Pavla Topolánková odjíždí vládním džípem

Pavla Topolánková odjíždí vládním džípem | foto: Michal Šula, MF DNES

Spěchám, řekla Topolánková. A odjela vládním džípem

  • 292
Zatímco ve čtvrtek ráno čekalo na premiérovu manželku Pavlu Topolánkovou vládní audi, v pátek ji do práce odváželo bílé terénní auto. Rovněž státní.

MF DNES v pátek informovala o tom, že Topolánková užívá osobní ochranku a řidiče, na což nemá jako premiérova žena zákonný nárok. Aby Úřad vlády nejednal nelegálně, označuje ochranku jen jako "bezpečnostní doprovod".

"Spěchám," odbyla Topolánková reportérovu otázku, zda je opravdu nezbytné, aby na své soukromé cesty používala vůz za peníze daňových poplatníků.

Rychle nasedla do auta, kde na ni čekal osobní strážce a policejní řidič, kteří ji už rok a půl dělají každodenní doprovod.

Šéf Ochranné služby policie Lubomír Kvíčala přitom tvrdí, že Topolánkové žádné konkrétní nebezpečí nehrozí. Jde prý pouze o prevenci.

Premiér Mirek Topolánek v pátek večer poslal MF DNES prohlášení, které příliš nevysvětlilo: odvolává se na minulost.

"Moje žena, ale i mé děti byly v minulosti vystaveny řadě útoků, a to nikoli jen slovních. Náš byt mimo jiné prohledávala policie kvůli hrozbě bombou. Učinil jsem, co jsem považoval v dané chvíli za potřebné, a požádal ministra vnitra o ochranu. Ta byla v souladu s legislativou."

Růžový panter: Ochranu by měli soukromí bodyguardi
Iveta Jordanová z organizace Růžový panter, která se zaměřuje na odhalování nepravostí ve veřejné správě, je ochrankou Topolánkové nepříjemně překvapená.

"Je to příklad arogance a zneužívání moci. Jde o naprosto zbytečné plýtvání státními penězi. Jestli chce paní Topolánková ochranu před nepříjemnými dotazy, ať si zaplatí soukromé bodyguardy, jako to dělají třeba hvězdy pop-music," říká Jordanová.

Ochrana stojí sto tisíc měsíčně
Kvíčala, jehož podřízení Topolánkovou hlídají, vytrvale odmítá říci, kolik ostraha státní kasu stojí. "Počítat to je nesmysl. Částku nelze oddělit od ostatní činnosti našeho útvaru."

Nemají občané právo vědět, kolik na první pohled zbytečná ochrana premiérovy ženy stojí? "Žádnou částku neřeknu. Počítat to je nesmysl," opakuje policista.

Podle informací MF DNES od lidí z bezpečnostních služeb se může zvláštní servis pro Topolánkovou vyšplhat až ke stovce tisíc korun měsíčně.

Služeb policie přitom Topolánková využívá od doby, co se její manžel Mirek stal premiérem. Daňové poplatníky to tedy již mohlo stát více než milion a půl.

Přiznali byste Pavle Topolánkové právo na používání vládního auta s ochrankou?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 18. března 2008. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 14534
Ano
Ano 1189

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video