Inkluzi ne, asistenty handicapovaným ano. Kandidát SPD Fadrný se zamotal

  • 58
Strana Svoboda a přímá demokracie (SPD) bojuje proti inkluzi ve vzdělávání. Během pondělní předvolební debaty se ale lídr krajské kandidátky za SPD Tomáš Fadrný do tématu zamotal. Potvrdil totiž, že nesouhlasí s inkluzí, následně ale doplnil, že se strana vymezuje proti rušení pozic asistentů, kteří právě s inkluzí ve školství pomáhají.

Před nadcházejícími krajskými volbami přinesla Česká televize jednu ze série předvolebních debat. Tentokrát moderátor hovořil s lídry kandidátek, kteří se budou ucházet o hlasy do zastupitelstva Pardubického kraje.

Reklama SPD uráží mé děti, autobus s ní nechci, prosadil si řidič

Na závěr dvouhodinové debaty se moderátor kandidátů zeptal na jejich stanoviska ohledně plánované změny v inkluzi. Podle ministra školství Roberta Plagy by měli asistenti pedagoga pomáhat handicapovaným dětem méně, než tomu bylo dosud. Novela by mohla platit od příštího roku.

V debatě nejprve dostal slovo lídr hnutí ANO 2011 v Pardubickém kraji Martin Kolovratník, který k tomuto návrhu vyslovil razantní nesouhlas. Následně se ke slovu dostal kandidát SPD Tomáš Fadrný, který se slovy Kolovratníka souhlasil, jelikož strana SPD proti inkluzi bojuje. „SPD odmítá celkově inkluzi,“ řekl Fadrný.

Následně se ovšem do svých slov zamotal. Uvedl totiž, že se vymezuje proti tomu, aby byly pozice asistentů, jež právě s inkluzivním vzděláváním pomáhají, rušeny. „Vymezuji se proti tomu, aby byly rušeny pozice asistentů a jsem pro, aby i nadále asistenti působili,“ řekl během předvolení debaty Tomáš Fadrný z SPD.

Vysvětlení: Co je inkluze

Inkluze znamená společné vzdělávání zdravých, handicapovaných, sociálně znevýhodněných i výjimečně nadaných dětí.

Inkluze učí děti vnímat jinakost, navzájem se obohacují, míní expertka

„Znamená to možnost přijetí všech dětí ze spádové oblasti do běžné školy, zároveň inkluze počítá ale s tím, že děti, které potřebují opravdu speciální vzdělávání, jej dostanou. Všechny děti se vzdělávají svým tempem, svým vlastním způsobem, o tom je inkluze,“ vysvětlila na iDNES.cz v pořadu Rozstřel předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání Klára Laurenčíková.

To, že SPD s inkluzí nesouhlasí, uvádí i reklamní slogan, který hlásá: „Zdravé školství bez inkluze. Pošlete SPD do Senátu“. 

Omyl spojený se záležitostí, v níž se člověk angažuje, není ani tak neobvyyklý. Například v roce 2013 zažil v televizi horké chvilky zpěvák Daniel Hůlka, který tehdy kandidoval ve volbách za Stranu práv občanů - Zemanovce. Hůlka během rozhovoru v televizním pořadu Show Jana Krause neznal přesný název strany, vybavil si jen zkratku SPOZ, kterou přeložil jako: „Strana přátel občanů Zemanovci“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video