ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Španělé nemusí platit lockdownové pokuty. Omezení pohybu bylo protiústavní

  • 34
Španělé zřejmě nebudou muset platit pokuty, které jim policisté loni vyměřili za prvního nouzového stavu kvůli nedodržování omezení volného pohybu. Ústavní soud totiž ve středu rozhodl, že toto omezení vyhlášené kvůli šíření koronaviru bylo neústavní. Ti, kteří už pokutu platili, možná budou moci žádat o vrácení peněz.

V tom, že by se peníze měli Španělům vracet, se ale zatím právníci neshodují, protože celý soudní rozsudek včetně zdůvodnění ještě nebyl zveřejněn, tvrdí některé deníky, jako je El País či El Periódico.

Podle španělského ministerstva vnitra vyměřili policisté za prvního nouzového stavu přes 1,14 milionu pokut. Celková výše těchto pokut může činit miliony eur.

Španělská vláda se k verdiktu odmítla vyjádřit, dokud si ho neprostuduje.

„Nyní je povinností vlády přijímat okamžitá a naléhavá opatření k zamezení šíření koronaviru a chránit životy milionů občanů. Omezení pohybu za nouzového stavu a příkladné chování Španělů nám umožnilo virus zastavit,“ řekla novinářům bez dalších podrobností ministryně spravedlnosti Pilar Llopová, která je v úřadu první týden.

Ústavní soud nicméně nevyhověl stížnosti na nouzový stav v celém rozsahu, zrušil pouze několik odstavců, které se týkaly omezení vycházení z domu.

Nouzový stav ve Španělsku platil loni od března do června, podruhé ho vláda vyhlásila od 25. října a poslanci ho posléze prodloužili až do 9. května letošního roku. O stížnosti na opatření druhého nouzového stavu zatím soud nerozhodl

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video