Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart | foto: Profimedia.cz

Soudní spor o Bertramku trvá už 15 let

Na letošní rok nepřipadá jen 250. výročí Mozartova narození. Trochu skryto v jeho stínu zůstává jedno smutné pražské mozartovské výročí - patnáct let sporů o usedlost Bertramka. Soudní spor začal už v roce 1991 žalobou společnosti Mozartova obec o navrácení Bertramky.

Spor mezi Mozartovou obcí a Městskou částí Praha 5 prochází už patnáct let soudy všech instancí, od městského soudu až k soudu Ústavnímu, jenž v roce 2005 zrušil všechny předcházející rozsudky, které objekt přiznávaly střídavě jedné či druhé straně, a vrátil jednání opět na začátek, k městskému soudu.

"Celá kauza nás nijak netěší," přiznává starosta Prahy 5 Milan Jančík. "Praha 5 v minulosti do objektu investovala desítky milionů korun a máme připravený také nový projekt na přestavbu objektu bývalého špýcharu na koncertní síň."

Mozartova obec získala objekt Bertramky, usedlosti spojené s pobytem hudebního skladatele W. A. Mozarta v umělecké rodině Duškových, v roce 1929 od salcburského Mozartea. Přes určité komplikace pečovala o objekt až do roku 1948, kdy do její činnosti začalo zasahovat tehdejší komunisty ovládané ministerstvo kultury.

To v roce 1958 donutilo Mozartovu obec objekt pronajmout Národnímu muzeu a v roce 1986 byly ve prospěch tehdejšího ONV Prahy 5 podepsány darovací smlouvy.

V současné době je v Bertramce umístěna stálá expozice s řadou unikátních exponátů připomínajících W. A. Mozarta a manžele Duškovy, konají se zde pravidelné koncerty komorní hudby a hudební festivaly, většinou věnované Mozartovu dílu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video